Kultura

Aukcija bečkog Dorotheuma

"Smrt Kleopatre“ Hansa Makarta prodana po senzacionalnoj cijeni od preko 750.000 eura

Na jučerašnjoj se aukciji bečkog Dorotheuma vodila prava bitka za ponuđenu sliku austrijskog umjetnika Hansa Makart.

«Smrt Kleopatre» je na posljetku pripala američkom ponuđaču koji je za nju platio čak 757.300 eura, što je ujedno najveća ikada postignuta cijena za sliku ovog jedinstvenog bečkog umjetnika koji je obilježio kraj 19. stoljeća te je čak i jedna cijela bečka kulturna epoha nazvana po njemu - Makartovo vrijeme. U Beču je krajem 19. stoljećanaime došlo do razvoja pravog Makartovog modnog stila.

Govorilo se o Makart crvenoj, Makart šeširima pa čak i Makart dekolteu. Utjelovljenjem Makart stila, a i centrom same izložbe se pak smatra Makartov atelje koji je bio uređen kao mjesto reprezentacije i samoinsceniranja. Odnosno on nije bio samo radno i izložbeno mjesto, nego i društveno središte, gdje su se odvijale mnogobrojne raskošne umjetničke zabave.

Povijesni prikaz «Smrt Kleopatre» nastao je 1875. godine, a prikazuje dramatični trenutak nakon ugriza zmije. Kleopatra pri tom nosi idealizirane crte lica bečke glumice Charlotte Wolter s kojom je Makart bio u prijateljskim odnosima.

Na bečkog aukciji umjetničkih dijela 19. stoljeća ponuđene su i mnogobrojne slike drugih umjetnika toga razdoblja, a nakon Makarta najvišu su cijenu postigli John William Godward sa slikom «Eighty and eighteen» (268.700 eura) i Petrus van Schendel s «Večernjom tržnicom» (146.700 eura).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.