Kultura

Hvalevrijedan projekt

Bivša tvornica Rikard Benčić postaje centar riječke kulture

Bivša tvornica Rikard Benčić postaje centar riječke kulture

Ministarstvo će tako osigurati tehničku i stručnu pomoć kod pripreme i cjelokupne procedure prijeve za financiranje sredstvima fondova Europske Unije

Muzej Grada Rijeke, ali i nova Gradska knjižnica te novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti svoje će mjesto dobiti u bivšoj tvornici Rikard Benčiću odnosno Palači Šećerane.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi projekta rekonstrukcije i uređenja kulturno-turističko-poduzetničkog i administrativnog kompleksa Rikard Benčić u Rijeci.

 

Ministarstvo će tako osigurati tehničku i stručnu pomoć kod pripreme i cjelokupne procedure prijeve za financiranje sredstvima fondova Europske Unije. "Ministarstvo zato ne može konkretizirati iznose nakon 2014., jer će ritam financiranja ovositi o sredstvima koja će se potezati iz europskih i drugih fondova", rekla je ministrica Zlatar Violić i dodala:

"U tom smislu je svako povlačanje sredstava iz europskih fondova oslabađanje naših sredstava. Kako mi ove godine završavamo veliki projekt koji je velikim dijelom financiran iz sredstava Ministarstva kulture, a to je Vučedol Vukovar, onda se ta sredstva koja su godišnje iznosila i po nekoliko desetaka milijuna kuna mogu transferirati na drugi veliki projekt, a to je u prvom redu sada ovaj", rekla je Violić Zlatar.

Korištenje svih objekata na platou bivšeg Rikarda Benčića, a riječ je o 16 tisuća metara kvadratnih u vlasništvu Grada, trebalo bi riješiti infrastrukturne probleme riječke kulture. Uz to, štiti se i obnavlja industrijska baština, a Palača šećerane stavlja se u jasan kontekst i daje novi pečat ovom dijelu grada. Prema riječima gradonačelnika Obersnela, ukupna vrijednost svih radova koji bi trebali biti gotovi do 2020. godine penju se na nekoliko desetaka milijuna eura.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.