Kultura

Opera

Najavljena riječka premijera "Evgenija Onjegina"

Najavljena riječka premijera

Opera "Evgenij Onjegin" P.I. Čajkovskog postavljena u koprodukciji riječkoga i zagrebačkoga HNK, u Rijeci će premijerno biti izvedena u četvrtak 11. prosinca, a izvedbom će ravnati Robert Homen, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Riječka će se izvedba razlikovati od zagrebačke, a najznačajnije su promjene dirigenta te u solističkoj podjeli, rekao je ravnatelj riječke Opere Marin Blažević. Tako će u Rijeci u ulozi Larine nastupiti Mirella Toić, kao Tatjana rumunjska pjevačica Larissa Ciulei, u ulozi Olge nova članica ansambla riječke Opere Ivana Srbljan, dok će ulogu kneza Gremina tumačiti Ivica Šarić.

Blažević je istaknuo da će opera na riječkoj sceni biti izvedena "unatoč svim problemima i skepticima te pokušajima da se realizacija uspori, ako ne i onemogući". Na ovaj način će se pokazati što riječki HNK može izvesti s jedinim od najvažnijih djela operne svjetske literature, rekao je.

Robert Homen izrazio je zadovoljstvo što je dana prilika mladima u solističkoj podjeli. "Živimo u maloj zemlji s mnogo talenata, a ako ih ne njegujemo nećemo se imati čime ponositi u budućnosti", kazao je.

Operu je režirao Michal Znaniecki iz Poljske, koji je i kostimograf predstave. Scenograf je Luigi Scoglio, oblikovatelj svjetla Bogumil Palewicz, a koreografkinja Diana Theocharidou.

Opera "Evegenij Onjegin" temelji se na istoimenom književnom djelu A.S. Puškina. U Rijeci je posljednji put premijerno izvedena još 1957. godine.

Zagrebačka premijera održana je 14. studenoga pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.