Kultura

Galerija Fotokluba Zagreb

Izložba fotografije članica i članova Fotokluba Maribor

Izložba fotografije članica i članova Fotokluba Maribor

Galerija Fotokluba Zagreb, od 21. svibnja do 03. lipnja 2013. godine - otvorenje 21. svibnja u 19.30

Od samih početaka civilizacije pa do danas, jedna od značajnih čovjekovih potreba, bila je i potreba izražavanja slikom svojih osobnih pogleda i poimanja realnosti svijeta oko sebe. O tome svjedoče crteži životinja iz prapovijesti koji su nađeni u pećinama Altamira u Španjolskoj i Lascaux u Francuskoj.

Otkriće fotografske slike od kamere sa rupicom, odnosno "Camere obskure", a naročito njenim značajnim otkrićem u prvim desetljećima 19. stoljeća, dalo je ljudima još više mogućnosti za njihovo osobno kreativno izražavanje. Te mogućnosti su danas znatno veće i šire. Čini se da nikada prije, u isto vrijeme, nije bilo toliko različitih poimanja i pristupa u shvaćanju i prezentaciji svijeta, kao danas, i koji se kreću od realnosti do mašte. O tome je napisano mnogo znanstvenih radova, knjiga, stvorena su mnoga umjetničkih djela. Između ostalih, svjetski poznati teoretski fizičar Stephen William Hawking (Oxford, 1942.) u svojoj najnovijoj knjizi "The Grand Design", piše da je nemoguće znati pravu prirodu realnosti, jer zapravo nemamo mogućnost vidjeti ono što se nalazi izvan našeg aspekta gledanja, pa će tako i dalje u prezentaciji svijeta egzistirati i realnost i mašta. U takvoj su situaciji kroz povijest nastala čuvena umjetnička djela.

Slično se događalo i događa se i u svijetu medija fotografije i fotografske umjetnosti. Uz pomoć suvremene fotografske opreme i računalne tehnologije, te uz utjecaj drugih grana umjetnosti, suvremena fotografija oblikuje se kao sredstvo novog pogleda na svijet. U takvoj situaciji našao se i Fotoklub Maribor pred novim izazovima i novim pristupima fotografiji, kao mediju i kao umjetnosti. Iskoristio je mnoge mogućnosti, pa se tako uključio u poznate svjetske tokove suvremene fotografije. U našem radu i stvaralaštvu nastojimo razvijati samo dobru fotografiju. Poznato je da se dobra fotografija stvara iznutra, kao uostalom i većina odličnih stvari u životu. Ona se stvara unutar fotografovih zamisli, njegovih osjećaja i pogleda na svijet, a za to je potrebno, uostalom kao i za život - znanje, mašta, mudrost, kontinuirana stvaralačka praksa i mnogo ljubavi.

Na ovoj se izložbi 28 najaktivnijih članica i članova Fotokluba Maribor predstavljaju sa 57 fotografija, koji na najbolji način prezentiraju suvremenu mariborsku fotografsku produkciju. Riječ je o autorima, različitih zanimanja, različitih godina starosti, različitih znanja i prakse u fotografskom stvaranju, od onih koji su na početku svog kreativnog puta do renomiranih stvaratelja iz samog vrha mariborske i slovenske fotografske scene.

Za nas članice i članove Fotokluba Maribor, ova izložba koju priređujemo u galeriji prijateljskog Fotokluba Zagreb, značajan je događaj. Ona je rezultat jedne lijepe i hvalevrijedne tradicije i dugogodišnje suradnje naših dvaju klubova. U ovoj galeriji, proteklih su godina mnogo puta gostovali mnogi mariborski autori sa svojim djelima, bilo da je riječ o autorskim samostalnim ili skupnim izložbama ili pak sudjelovanje naših fotografa na poznatoj međunarodnoj izložbi Zagreb salon. Isto tako, članice i članovi Fotokluba Zagreb uvijek su bili rado viđeni gosti sa svojim izložbama u našoj Fotogaleriji Stolp.

Od samog početka svog djelovanja, dakle od davne 1903. godine, Fotoklub Maribor u svom je djelovanju značajnu pozornost davao galerijskoj djelatnosti. Tako je u galeriji Stolp u ovom razdoblju izlagalo mnogo slovenskih i međunarodno priznatih fotografa iz Europe i nekih zemalja svijeta. Galerija je postala i mjesto susreta fotografa iz Slovenije i svijeta, te su posebno korisna i zanimljiva otvaranja izložbi i ugodna druženja autora i posjetitelja izložbi.

Prošle je godine Mariboru pripala čast da bude Europska prijestolnica kulture. U široki projekt raznih kulturnih i umjetničkih događanja sa svojim programom uključio se i Fotoklub Maribor. Tako su u Fotogaleriji Stolp gostovali najugledniji slovenski i međunarodno priznati strani fotografi. Među njima je bila i izložba fotografije članica i članova Fotokluba Zagreb, koja je jako dobro primljena od strane posjetitelja.

Zato hvala na novim susretima. Vjerujem da će mnogi ljubitelji fotografske umjetnosti uživati u našim ostvarenjima, a što će biti poseban poticaj u našem stvaralaštvu, ali i poticaj našoj daljnjoj međusobnoj suradnji kojom dajemo doprinos razvoju fotografije i fotografskog stvaralaštva uopće.

Katja Finec Kos, Fotoklub Maribor


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.