Kultura

120 godina Fotokluba Zagreb

Izložba 96 fotografija Fotokluba Zagreb u NSK

Izložba 96 fotografija Fotokluba Zagreb u NSK

U proteklih 120 godina Fotoklub Zagreb je postao nezaobilazni čimbenik u promociji hrvatske fotografske kulture i umjetnosti

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu večeras se otvara izložba s 96 fotografija članova Fotokluba Zagreb, u povodu 120. obljetnice tog kluba i promocije monografije o njemu.

Fotoklub Zagreb proslavio je 120 godina 2012. godine, među ostalim i pripremom knjige o djelovanju fotokluba u 21. stoljeću, koja je objavljena krajem prošle godine, predstavivši 96 članova kluba koji su bili likovno i izlagački aktivni u 21. stoljeću.

Svaki je autor predstavljen kratkom biografijom i dvjema fotografijama. Osim slikovnoga, knjiga ima i tekstualni dio s poviješću Fotokluba Zagreb od njegova osnutka do prijelaza stoljeća te podroban opis aktivnosti od početka 21. stoljeća do 2013. Tekstovi su na hrvatskome i engleskome, a glavna ideja prilikom pripreme knjige bila je promocija Fotokluba Zagreb i Hrvatske u svijetu. Knjiga će biti distribuirana po knjižnicama širom svijeta, a distribucija u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu već je u tijeku.

Za promociju knjige u NSK priređena je i izložba s po jednom fotografijom svakog autora, koja će biti otvorena do 5. veljače.

Prvi Klub fotografah amateurah osnovan je 1892. pod okriljem tadašnjeg Društva umjetnosti. To se dogodilo istovremeno kada je u Londonu osnovana grupacija "Linked ring" s isključivo umjetničkim ciljevima, a samo godinu dana nakon prve bečke izložbe umjetničke fotografije koja se općenito smatra početkom europskog fotoamaterskog pokreta. Bio je to istovremeno i početak organiziranog fotoamaterskog pokreta u Hrvatskoj.

U proteklih 120 godina Fotoklub Zagreb je postao nezaobilazni čimbenik u promociji hrvatske fotografske kulture i umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Kroz njega su prošli najeminentniji fotografski umjetnici, počevši od legendarne generacije Toše Dabca.

Fotoklub Zagreb organizira održavanje izložbi fotografije, radionice fotografija, razna stručna predavanja, tečajeve i od 1910. "Zagreb salon", međunarodnu izložbu fotografije.

U okvirima svoje djelatnosti Klub ima i "Zbirku hrvatske fotografije" s gotovo 8,5 tisuća fotografija oko 400 hrvatskih autora, od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas. Pri Fotoklubu Zagreb djeluje stalna Galerija fotografije, u kontinuitetu od pedesetih godina prošlog stoljeća te knjižnica stručnih knjiga iz domene fotografije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.