Kultura

Putujuća izložba

Otvorena izložba hrvatskih karikaturista u Beču

Otvorena izložba hrvatskih karikaturista u Beču

Hrvatska karikatura prepoznatljiva je i priznata u svjetskoj karikaturi zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima koje su hrvatski autori osvajali na velikim svjetskim festivalima

Izložba po naslovom "Hrvatska karikatura " otvorena je u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču.

Izložba obuhvaća presjek radova ponajboljih hrvatskih karikaturista, što je nastavak serije izložbi kojima Hrvatsko društvo karikaturista (HDK) predstavlja i promiče hrvatsku karikaturu u svijetu.

Izloženo je 88 karikatura 47 autora, članova HDK , među kojima su Srećko Puntarić, Otto Reisinger, Nikola Plečko, Nikola Listeš, Petar Pismestrović , Zdenko Puhin , Miroslav Gerenčer i drugi.

"Hrvatska karikatura prepoznatljiva je i priznata u svjetskoj karikaturi zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima koje su hrvatski autori osvajali na velikim svjetskim festivalima", rekao je predsjednik HDK Davorin Trgovčević.

Za to je zaslužna i tradicionalna međunarodna izložba karikature u Zagrebu koja će se ove godine održati po 19 put u lipnju u Klovićevim dvorima na temu "Izumi kroz povijest", rekao je prigodom otvaranja izložbe Trgovčević.

 

Ova putujuća izložba , koja u glavnom gradu Austrije ostaje otvorena do 10. lipnja, gostovala je u protekle tri godine u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj a nakon Beča na poziv hrvatske zajednice najvjerojatnije seli u Bratislavu, najavio je Trgovčević.

Predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović izrazio je veliko zadovoljstvo što se ova "izuzetna izložba održava u Centru". Otvarajući izložbu ministrica savjetnica za kulturu u veleposlanstvu Hrvatske u Austriji Zdenka Weber naglasila je važnost predstavljanja hrvatskih karikaturista upravo u Beču zbog aktualnosti tema koje imaju doista univerzalni značaj

Hrvatsko društvo karikaturista (HDK) osnovano je prije 29 godina na inicijativu afirmiranih hrvatskih karikaturista sa svrhom promicanja karikature u Hrvatskoj i u svijetu. Od samog početka Društvo je punopravni član i suosnivač FECO-a (Federation of Cartoons Organisation).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.