Kultura

52 programa

Počinje 60.Splitsko ljeto

Počinje 60.Splitsko ljeto

Ovogodišnje Splitsko ljeto započet će večeras premijerom opere "Aida" Bit će to 112 put da se izvodi ova Verdijeva opera koja je najizvođenija, najposjećenija i najprepoznatljivija predstava Splitskog ljeta. Izvedbama će ravnati maestro Nikša Bareza i to točno 47 godina od njegovog debitantskog dirigiranja ovom operom na Peristilu.

Ovogodišnje Splitsko ljeto bit će u znaku gostovanja i koprodukcija. Na 60. ljubilarnom Splitskom ljetu , biti će ukupno 52 programa i 5 premijera. Produkcijski i umjetnički očekuje nas vrlo dinaničnih i izazovnih mjesec dana sa velikim brojem umjetnika, najavio je to ravnatelj Tonći Bilić.

"Neku zajedničku ideju koja bi sve objedinjavala nismo imali, već smo išli od projekta do projekta, prema autorim jer autori su oni koji će svoju ideju prema djelu prenijeti."

Ovogodišnje Splitsko ljeto organizirano je sa 10 posto manje novca , cijela produkcija mora biti ostvarena sa 5,8 milijuna kuna, pa će stoga biti ušteda u hodu, kaže Bilić.

Predstave sa Splitskog ljeta ove će godine gostovati i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Brijunima. Kao posebne poslastice možemo izdvojiti koprodukcije sa teatrom Ulysses (Ulisis) i kazalištem Play Drama, ali i predstavu uvijek zanimljivog studia Ludež na prostoru Matejuške.

Organizirana su i dva humanitarna koncerta za pomoć stanovnicima poplavljenih područja Slavonije. Koncert Zbora HRT-a održat će se u Crkvi Gospe od Zdravlja i tu će se naplaćivati ulaznice, a drugi je na Rivi. Ulaz je za sve slobodan, svirat će se hitovi Abba-e u aranžmanu Jazz orkestra HRT-a, a posjetitelji mogu donirati sredstva pozivom na broj 060 90 11

Festivalsku zastavu, koja označava početak Splitskog ljeta ove godine će podignuti dirigent Nikša Bareza i 90-desetogodišnja operna pjevačica Biserka Cvejić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.