Kultura

Sarajevo: Multimedijalna izložba o starom Rimu

Sarajevo: Multimedijalna izložba o starom Rimu

U sarajevskoj Vijećnici u utorak je otvorena jedinstvena multimedijalna izložba pod naslovom "Ključevi Rima" kao dio projekta mreže virtualnih muzeja koji financijski podupire Europska unija a u njemu sudjeluje trinaest država.

 

Izložbu je osmislila skupina stručnjaka - arhitekata, povjesničara, arheologa, kompjutorskih i informacijskih eksperata.

Posvećena je razdoblju Rimskog carstva a uz Sarajevo gdje ju je otvorio gradonačelnik Ivo Komšić istodobno je organizirana u Rimu u muzeju Imperial Forum, u Aleksandriji u Aleksandrijskoj knjižnici te u Allard Pierson Museumu u Amsterdamu.

Svo bogatstvo izložaka tih muzeja sada je postalo istodobno dostupno publici u četiri grada u BiH, Italiji, Nizozemskoj i Egiptu koja sve može razgledati uz pomoć virtualnih vodiča te tako, primjerice, "prošetati" ulicama starog Rima kakve su izgledale prije dvije tisuće godine.

"U tim se zbirkama nalazi veliko blago koje svjedoči o temeljima europske kulture i civilizacije", kazao je na otvaranju izložbe sarajevski gradonačelnik Komšić.

Izložbu je organizirala europska "Transnacionalna mreža virtualnih muzeja".

Koordinatorica sarajevske izložbe Selma Rizvić istaknula je kako je sarajevska publika po prvi puta u prilici vidjeti kombinaciju izloženih eksponata i digitalnih sadržaja.

Na taj način bogatstvo muzejskih kolekcija mogu doživjeti kroz virtualno putovanje uz pomoć kompjutorskih animacija, instalacija te multimedijalnih aplikacija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.