Kultura

"Kraljević i prosjak" u subotu premijerno u Žar ptici

U zagrebačkom Gradskom kazalištu Žar ptici u subotu će premijerno biti postavljeno scensko uprizorenje romana "Kraljević i prosjak", klasika dječje književnosti iz pera jednoga od najvećih svjetskih autora Marka Twaina u režiji i adaptaciji Ivane Čoh Šverko.

 

Kako se ističe u najavi, najnovija inscenacija poznate priče o dvojici dječaka, princu Edwardu i prosjaku Tomu koji igrom slučaja zamjene identitete, namijenjena je mlađoj publici pa tako ima uporište u Twainovu romanu iz 1882., ali je ogoljena od povijesnih podataka i mračnih detalja i događaja.

S druge strane, ona ne bježi od snažnih emocija, obračunavajući se pritom s ljudskom nepravdom i nepravednošću društvenih slojeva, dodaje se u najavi.

Priča prati princa Edwarda Tudora (Zoran Pribičević) i prosjaka Toma Cantyja (Petar Cvirn), oba rođena na isti dan i u istom gradu, ali u dijametralno suprotnim životnim okolnostima. Upoznajemo ih kao dječake - sanjare, koji maštaju, jedan o slobodi, a drugi o dostojanstvenijem životu.

Kada se njih dvojica sretnu, zaintrigirani životom onog drugog, impulzivno odluče zamijeniti odjeću. Splet okolnosti dovodi ih, međutim, do zamjene identiteta, što obojicu prisiljava živjeti život onog drugog, bez mogućnosti dokazivanja istine.

Dječaci doživljavaju razne komične i tragične situacije, sve do sretnog završetka kada uspijevaju vratiti svoj identitet, ali i naučiti bitnu lekciju - da "svaki novčić ima dvije strane".

Dok se s jedne strane Twain u priči bavi lošom ljudskom osobinom da se dojam o čovjeku stvara prvenstveno na temelju njegova vanjskog izgleda, ono što želi poručiti jest i to kako život nije crno - bijel, jer i u životu prosjaka i u životu princa postoje pozitivni i negativni aspekti: jedan uživa u slobodi a drugi u blagostanju, ali svaka ta blagodat ima i svoju negativnu stranu.

U predstavi još igraju Drago Utješanović, Berislav Tomičić , Ante Krstulović, Amanda Prenkraj, Gorana Marin, Ana Marija Vrdoljak i Tomislav Krstanović.

Scenografiju potpisuje Stefano Katunar, kostimografkinja je Iva Šimunović, svjetlo je oblikovao Aleksandar Mondecar, a glazbu Neven Šverko.

"Devetero glumca koji igraju više od dvadeset likova, pozornica u dva nivoa, puno glazbe, veselje zajedničke igre, duhovito isprepleteni tragični i komični elementi, te naglašena potreba za društvenom osjetljivošću čine ovu predstavu dinamičnom i ozbiljnom, a opet zabavnom i bliskoj gledateljima", ističe se u najavi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.