Kultura

50. obljetnica prvog izvođenja predstave

Umjetničkom timu "Stilskih vježbi" uručene Povelje RH za doprinos kulturi

Umjetničkom timu
Goran Stanzl/PIXSELL

U povodu obilježavanja 50. obljetnice izvođenja predstave "Stilske vježbe", glumcima Peri Kvrgiću i Leli Margitić, prevoditelju Tonku Maroeviću, te postumno redatelju Tomislavu Radiću, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u srijedu u Zagrebu Povelju RH za osobiti doprinos u promicanju kulturnog razvitka Republike Hrvatske.

Na posebnoj svečanosti upriličenoj u Uredu predsjednice na Pantovčaku, Grabar-Kitarović je istaknula kako joj je veliko zadovoljstvo i čast uručiti ta priznanja umjetničkom timu "tog na svijetu jedinstvenog umjetničkog projekta koji je nedavno ispunio pola stoljeća trajanja na našoj kazališnoj sceni".

"Vjerujem da nitko, pa ni pokretači ovog projekta, nisu slutili ovako dug vijek trajanja jedne predstave", istaknula je predsjednica, napomenuvši kako joj je posebno drago da povelje za cjelokupni doprinos njegovanju jezične kulture u hrvatskoj književnosti i svojem prevoditeljskom opusu dobivaju upravo na dan 21. veljače, kada se obilježava Dan materinjeg jezika.
 
Redatelj Tomislav Radić maestralno je režirao tekst za dvoje glumaca i radnju koje gotovo da i nema "ali neprestano traje", a akademik Tonko Maroević, "umjetnik riječi", taj je tekst Raymonda Queneaua proslavio svojim prijevodom, stvorivši zahvalnu podlogu glumcima, ocijenila je nadalje.
 
Osvrnuvši se na "legendarni dvojac iz tramvaja broj 11 koji putuje već 50 godina", predsjednica Grabar-Kitarović napomenula je kako Lela Margitić i Pero Kvrgić već pola stoljeća prepunim gledalištima prenose "veličanstvene trenutke glume kao trajno životno nadahnuće, čime su učinili tu predstavu iznimnim povijesnim događajem hrvatskog glumišta".


Reci što misliš!