Kultura

Bogat popratni program

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat od 24. do 27. srpnja

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat od 24. do 27. srpnja

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat u svojem 16. izdanju od 24. do 27. srpnja u tom istarskom gradu donosi uzbudljiv program predstava i umjetničkih gostovanja iz nekoliko europskih zemalja, među kojima i nekoliko plesnih skupina koje će se po prvi puta predstaviti hrvatskoj publici.

 

Po prvi puta u Hrvatsku dolazi autorski dvojac iz Španjolske Guy Nader i Maria Campos koji će izvesti predstavu "TTTTTT" (Time Takes The Time Time Takes), opisanu kao "dinamičan fizički razgovor kroz ponavljanje pokreta i lajtmotiv njihala koje utjelovljuje mehanizme za mjerenje vremena i prostora", ističe se u najavi programa.

Kao posebna zanimljivost najavljeno je i gostovanje "propulzivne mađarske kompanije" Duda Eva Dance Company, koja također u Hrvatsku dolazi po prvi puta, a predstavit će se s predstavom "Virtus" nastaloj spajanjem suvremenog plesa, cirkusa i glazbe uživo.

Svetvinčentska će publika imati prilike pogledati i predstavu "Field" mlade švicarske koreografkinje i plesačice Tabee Martin, o "neumornom nastojanju da se u životu nešto dogodi".

"Predstava pokazuje mehanizam tragedije i nemogućnost istinske međusobne povezanosti, a izvođači kroz predstavu postaju sve ranjiviji, sve dok se više ne mogu podnijeti", stoji u najavi.

Nastupit će još jedan mađarski umjetnik, samouki plesač i koreograf Ferenc Feher, čiji je stil "jedinstvena ekspresivna kombinacija slobodnog plesa i borilačkih vještina". Feher će izvesti svoj nagrađivani solo "Morgan and Freeman".

U još jednoj "plesno uzbudljivoj" godini, uz predstavljanja umjetnika i prikazivanje predstava iz nekoliko europskih zemalja, organizatori najavljuju i bogat popratni program koji uključuje radionice za profesionalne plesače, vođene diskusije s gostujućim umjetnicima, te prezentaciju međunarodne plesne mreže Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi.

 Na festivalu u Svetvinčentu prikazat će se i selekcija recentnih uradaka hrvatske plesne scene. U programu su, među ostalima, "Trilogija" Saše Božića i Petre Hrašćanec, niz od tri predstave o odnosu suvremenog plesa i pop glazbe; te "Luna Malekova" autorice i izvođačice Martine Nevistić, projekt koji "plesom i multimedijom poseže u različite grane umjetnosti, dočaravajući nadrealni svijet Lune Malekove - koja je lik, alter ego, sinonim za drugi svijet, drugu dimenziju, svijet mašte i svijet snova".

Osim programa na glavnoj festivalskoj lokaciji u Kaštelu Grimani te na drugim lokacijama na otvorenom, u Mediteranskom plesnom centru festival će na radionicama za profesionalne plesače ugostiti pedagoge Guya Nadera (Libanon) i Arnulfa Parda Ravaglija (Kolumbija).

Festival plesa i neverbalnog kazališta jedistvena je kulturna manifestacija koju od 2000. organizira i vodi Zagrebački plesni ansambl s ciljem prezentiranja recentnih inozemnih i domaćih ostvarenja iz područja plesa, edukacije novih generacija publike, promocije interkulturalnog dijaloga, te poticanja kreativnosti i razmjene ideja i stavova.

Festival je do sad ugostio više od 150 domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa s preko 190 radova, te se svojom tradicijom dokazao kao omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti koji ciljano dolaze popratiti festivalski međunarodni program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.