Kultura

Ples

Završen festival plesa u Svetvinčentu

Završen festival plesa u Svetvinčentu

Predstavljanje hrvatske plesne scene, život iza ponoći bez buke i incidenata u renesansnom okružju čini festival u Svetvinčentu poželjnom turističkom i kulturnom točkom

Završen je 9. festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, koji svake godine pobuđuje rasprave o plesu i plesnoj umjetnosti uopće.

Iako stisnut u samo pet dana, između najpoznatijih festivala čiji je marketing znatno jači, bez navodno poznatih javnih osoba, ovaj festival ipak ima ono što plesu treba - dobar program, opuštenu atmosferu i doista prave umjetnike koji su i te kako poznati u svijetu umjetnosti.

Naravno da je tajna u programiranju, ali i u pametnom rasporedu novca kojeg nikada dovoljno. Stoga program ne ide u korak sa svjetskim festivalima, ali izbor je zanimljiv. Prikazan je film o Yudith Arnon, utemeljiteljici izraelskog suvremenog plesa, predstave u kaštelu Grimani, koje nisu najnovijeg datuma, ali uvije veoma kvalitetne.

Predstavljanje hrvatske plesne scene, život iza ponoći bez buke i incidenata u renesansnom okružju čini festival u Svetvinčentu poželjnom turističkom i kulturnom točkom.

Sljedeće godine festival će proslaviti desetu godišnjicu postojanja. Nadajmo se, s jednako kvalitetnim programom, ali uz malo više novca i zanimanja medija za ovu prečesto zaboravljanu umjetnost.


Reci što misliš!