Kultura

"Matoš na klupi" vraćen na Strossmayerovo šetalište

Nakon jednotjedne restauracije u Ljevaonici Ujević, skulptura "Matoš na klupi" Ivana Kožarića vraćena je u ponedjeljak na Strossmayerovo šetalište.

Skulptura je bila izmještena u subotu, 5. rujna jer su vijci kojima je bila pričvršćena bili dotrajali, pa nije čvrsto stajala na svom mjestu. Na njoj nisu bili potrebni veći radovi, no kako nikada od postavljanja 1972. nije bila restaurirana, uz nosače joj je popravljena patina, te su izbrisani grafiti.

Uz "Prizemljeno sunce", skulptura "Matoš na klupi" jedno je od najpoznatijih djela Ivana Kožarića kojima je obilježio zagrebački javni gradski prostor. Skulptura koju je posvetio Matošu nezaobilazna je točka u turističkim šetnjama Gornjim Gradom, a njome je Kožarić slavnog hrvatskog književnika postavio među ljude, u gradsku svakodnevicu da bezbrižno smješten na klupi promatra voljeni grad.

U povodu 100. obljetnice Matoševe smrti, prošle je godine u parku Roseraie u Issy les Moulineaux pored Pariza također postavljen Kožarićev "Matoš na klupi", čime je istaknuta povezanost umjetničkog stvaralaštva dvojice autora s francuskom kulturom. Inicijativu da se u Parizu postavi odljev Kožarićeva skulpture pokrenula je Udruga AMCA - Društvo bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Parizu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.