Kultura

do 145. obljetnice rođenja

Rodna kuća Antuna Gustava Matoša mogla bi biti obnovljena do iduće godine

Rodna kuća Antuna Gustava Matoša mogla bi biti obnovljena do iduće godine

Rodna kuća hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, koja se godinama obnavlja, mogla bi biti predana na korištenje javnosti na 145. obljetnicu književnikova rođenja, 13. lipnja 2018. godine, izvijestili su u utorak iz Društva Antuna Gustava Matoša

Matoševu rodnu kuću u ponedjeljak je obišla i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac koju je s pojedinostima projekta obnove i izgradnje spomen-kuće upoznao predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša Željko Anić, navodi se u priopćenju Društva te dodaje kako je ministrica Žalac izrazila zadovoljstvo s dosad izvedenim radovima, osobito kulturno-turističkim, obrazovnim i znanstvenim potencijalima Kuće Antuna Gustava Matoša - kulturnog centra u Tovarniku.

"Načelno je dogovoreno da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije pružiti podršku nastojanjima Društva Antuna Gustava Matoša da Matoševa rodna kuća bude otvorena na 145. obljetnicu književnikova rođenja, 13. lipnja 2018.", ističe se i napominje kako idejno rješenje izložbe stalnog spomen-postava Matoševe rodne kuće i njegov temeljni koncept proizlaze iz potrebe da se na najbolji način prikaže veliko bogatstvo hrvatske književnosti i kulture kroz ostavštinu toga, jednog od najvećih hrvatskih književnika. 

U postizanju ovoga cilja Kuća Antuna Gustava Matoša postavljena je kao kompleksna kulturno-turistička atrakcija koja predstavlja točku oživljavanja Matoševe ostavštine, ali i kulturno središte koje inicira razvoj Tovarnika kao kulturno-turističkog odredišta s jakim književnim identitetom, poručuju iz Društva Antuna Gustava Matoša.

Projekt rekonstrukcije rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša (Tovarnik, 13. lipnja 1873. - Zagreb, 17. ožujka 1914.) u selu Tovarniku, nedaleko državne granice sa Srbijom, započeo je još 2008. godine, a zbog nedostatka novca obnova i rekonstrukcija još uvijek traju.

 


Reci što misliš!