Kultura

360 godina od ulaska kravate u svijet mode

U Strasbourgu izložba "Izazov kravate - hrvatski doprinos globalnoj kulturi"

 U Strasbourgu izložba

Iduće godine puni se 360 godina od ulaska kravate u svijet mode, a ime kravat dali su joj upravo Francuzi koje je ona asocirala na Hrvate

U Europskom parlamentu otvara se izložba "Izazov kravate - hrvatski doprinos globalnoj kulturi". O istoj temi jutros je održan stručni skup, a sve s ciljem da se proglasi Europski dan kravate.

Inicijativa da se proglasi europski dan kravate stigla je od neprofitne udruge Academia Cravatica koja je u cijelu priču uključila i hrvatskog europarlamentarca Tonina Piculu.

On je jutros bio domačin stručnog skupa na kojem su etnolozi, dizajneri, povijesničari iznijeli niz zanimljivih informacija vezanih uz kravatu, pa tako i onu da se prvi prikaz kravate pojavaljuje 210 godine prije Krista u Kini, a zahvaljujući hrvatskim vojnicima upoznali su je u 17. stoljeću i Francuzi koji su je proširili dalje u svijet.

Iduće godine puni se 360 godina od ulaska kravate u svijet mode, a ime kravat dali su joj upravo Francuzi koje je ona asocirala na Hrvate.

Sudionici današnjeg stručnog skupa složili su se da je proglašenje europskog dana kravate važno za brendiranje Hrvatske. O našoj kulturnoj baštini povezanoj za kravatu govori i izložba u Europskom parlamentu koju u ovom trenutku otvara Počasna satnija Kravat pukovnije iz Zagreba.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.