Kultura

Obljetnica

Na hrvatskoj naslovnici Googlea obilježena 84. godišnjica rođenja Sunčane Škrinjarić

Na hrvatskoj naslovnici Googlea obilježena 84. godišnjica rođenja Sunčane Škrinjarić

Google Hrvatska na svojoj je početnoj stranici svojim "doodleom" danas obilježio 84. obljetnicu rođenja hrvatske književnice Sunčane Škrinjarić.

Sunčana Škrinjarić bila je književnica istančana senzibiliteta i bujne mašte. Dječja proza nije joj tendenciozna ni didaktički nametljiva, a gotovo jedina je u hrvatskoj književnosti nakon Ivane Brlić-Mažuranić prihvatila bajku kao oblik iznošenja svoje vizije djetinjstva.

Napisala je više djela, a među njima su najpoznatije "Kaktus bajke", "Pisac i vrijeme", "Slikar u šumi", "Pisac i princeza", "Ulica predaka" i "Kazališna kavana". Pisala je i igrokaze.

Dobitnica je nagrade za književnost Grigor Vitez 1970., 1978. i 1983. godine, a 1981. dobila je nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić". Njezina knjiga "Ulica predaka" predstavljala je Hrvatsku na Međunarodnoj izložbi "Mir, sloboda i tolerancija" u Münchenu.

Djela Sunčane Škrinjarić prevedena su na litavski, mađarski, slovenski i druge jezike. Godine 1999. bila je nominirana za najprestižniju svjetsku nagradu za književnost za djecu i mlade "Hans Christian Andersen".

Umrla je 2004. godine u 73. godini života.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.