Kultura

Tehnički muzej Nikola Tesla

Tehnički muzej proslavio rođendan besplatnim ulazom

Tehnički muzej proslavio rođendan besplatnim ulazom

Tehnički muzej Nikola Tesla za svoj 61. rođendan, koji slavi ovu nedjelju, darovao je posjetiteljima besplatno razgledavanje stalnog postava i aktualnih izložbi. Muzej time obilježava i kraj izuzetno aktivne godine u kojoj je preimenovan u čast velikana znanosti Nikole Tesle i u kojoj će, očekuje se, doseći rekordnih oko 170 tisuća posjetitelja.

 

Za posjetitelje je organizirano vodstvo kroz stalni postav, Rudnik, kabinet Nikole Tesle i Planetarij, a mogu se razgledati i aktualne muzejske izložbe - "Abeceda novca" i "Bezbroj lica periodnog sustava elemenata"."Abeceda novca" interaktivna je izložba koja je u ovoj godini mala u Tehničkom muzeju najveći broj posjetitelja -njih više od 10 tisuća.

Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, izložba govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji.

Djeca mogu naučiti kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, što se dogodilo pohlepnom kralju Midi, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina.Izložba je nastala je u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom Frida&freD iz Graza.

Tehnički muzej je otvorio vrata i za izložbu "Bezbroj lica periodnog sustava elemenata" Nenada Raosa.Podijeljena u tri tematske cjeline, govori o ruskom kemičaru Mendeljejevu i njegovom djelu, predviđanju još neotkrivenih kemijskih elemenata te o prethodnicima periodnog sustava, dok je treći dio posvećen povijesti otkrivanja kemijskih elemenata.

Posebna atrakcija je originalan prikaz periodnog sustava velikih dimenzija, interaktivna instalacija koja služi i kao rekvizit u kvizu "Poznajemo li periodni sustav?"

Na temelju Zakona oktava engleskog kemičara Johna Newlandsa, prema kojemu se za svaku kemijsku formulu i kemijsku reakciju može napisati glazba, izložba donosi skladbu "Triježnjenje", kojom se opisuje reakcija u tijelu i jetri nakon tervenke - oksidacija alkohola (etanola) u etanol, a potom u octenu kiselinu.

Slavljenički program počeo je ujutro vožnjom muzejskim eksponatom - starim zagrebačkim tramvajem iz 1926. godine.

Iako se zamisao o nastanku zagrebačkog Tehničkog muzeja pojavila još krajem 19. stoljeća, osnovan je 21. prosinca 1954. i otvoren za javnost tek 1963. godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.