Kultura

Velik događaj

Tehnički muzej od danas i službeno nosi naziv velikog Tesle

 Tehnički muzej od danas i službeno nosi naziv velikog Tesle

U muzeju su predstavljeni najvažniji Teslini izumi: okretno magnetsko polje, Teslin transformator, Teslina turbina, model broda na daljinsko upravljanje...

Ovo je najmanja moguća gesta koju možemo dati osobi koja je promijenila svijet. Izreka kaže - vratili smo dite materi. U ovom slučaju - vratili smo dite ćaći, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon konferencije za medije na kojoj je predstavljen novi logo i naziv Tehničkog muzeja, koji od danas i službeno nosi naziv velikog znanstvenika Nikole Tesle.

"Tehnički muzej grada Zagreba bez izuma Nikole Tesle i izuma izmjenične struje, visoke struje ne bi bio tehnički muzej. A onda je on tom muzeje u ćaća, vratili smo dite ocu," rekao je Bandić. Da je živ, Tesla bi sutra napunio 156 godina. Rođen je olujne noći s 9. na 10. srpnja 1856. godine u malom ličkom selu Smiljanu.

U obnovi memorijalnog centra koji se nalazi u Teslinom rodnom selu sudjelovao je i Tehnički muzej, koji je njemu u čast 2007. u svojim prostorima otvorio kabinet u kojem posjetitelji mogu vidjeti većinu Teslinih izuma. Voditelj kabineta Renato Filipin.

"Dakle unutra su predstavljeni najvažniji Teslini izumi: okretno magnetsko polje, Teslin transformator, Teslina turbina, model broda na daljinsko upravljanje, bežićni prijenos energije, to su najvažniji izumi. Ovaj Teslin transformator napravljen je da bi pojačao taj učinak na kraju," rekao je Filipin. Preimenovanje muzeja imenom Nikole Tesle veliki je iskorak u razvoju samog muzeja, koji će, prema riječima ravnateljice Markite Franulić, biti obogaćen novim sadržajima i programima vezanim uz čovjeka koji je osvijetlio svijet.

"Mislim da ovo ime nas čini puno vidljivije u narodnim krugovima. Ime Nikole Tesle je već sami brend koji nam donosi prepoznatljivost, vidljivost. Mnogi kada prezentiramo naše programe vezane za Teslu ne znaju zašto mi imamo programe vezane za Teslu jer ne znaju da je Tesla iz Hrvatske, čak i u stručnim muzejskim krugovima," kaže Franulić. Muzeju je potreban daljnji razvoj, a nužno mu je obnoviti i infrastrukturu, samim time što ga iz godine u godinu pohodi sve više posjetitelja - kako domaćih, tako i stranih.

"Posljednje tri godine oko 120 tisuća posjetitelja, odnos sudionika u ovim demonastracija prošao je kroz ovaj kabinet. U kabinetu se održavaju metodske jedinice, njih ima nekoliko desetaka godiđšnje, tako da je ovo edukativni centar o Tesli," kaže Franulić. Skroman čovjek velikog imena, samozatajan genije, koji u svojoj domovini nije bio shvaćen. Najteže je biti prorok u svom dvorištu, kazao je Bandić te podsjetio.


"Genije takvog kalibra 1892. se obratio gradskim zastupnicima rekavši sljdeće, pokušat ću citirati: Kao rođeni sin svoje zemlje, smatram svojom dužnošću da pomognem savjetom i činom svome Zagrebu i svojoj domovini. Nažalost nisu ga ništa razumjeli i otišao je u Ameriku, tko zna možda je bolje da je otišao. Voljeli bi da je ostalo, ali nije bio shvaćen," rekao je gradonačelnik Zagreba

U povodu Teslinog rođendana, već šestu godinu zaredom održava se manifestacija Tesla & Friends, koju organizira udruge Nikola Tesla - genij za budućnost. Večeras će se održati svečana dodijela istoimene nagrade, a sutra na Teslin rođendan, njemu u čast bit će puštene golubice - koje je Tesla često hranio po njujorškim ulicama, a time će ujedno svijetu biti poslana i poruka mira.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.