Kultura

Na izložbi ćemo vidjeti i neke do sada nedostupne modele

Izložba automobila u Tehničkom muzeju

 Izložba automobila u Tehničkom muzeju

U ponedjeljak se u Tehničkom muzeju otvara zanimljiva izložba "Automobili - kultura mobilnosti". U muzeju ćemo moći razgledati neke atraktivne modele koji su obilježili povijest, rekla nam je autorica Jasna Galjer:

"Tu je svakako Ford T, svojevrsni sinonim ne samo za jedan način serijske masovne proizvodnje, nego i pojam koji je vezan uz potrošnju. To je najstariji automobil na izložbi. On je od početka 20ih godina..."

Bit će tu još dvije poslastice za prave ljubitelje automobila:

"Jaguar I-type i Citroen DS19, to su Citroen in 50ih godina i Jaguar iz 60ih koji su također obilježili oblikovanje automobila u tom razdoblju." Na izložbi ćemo vidjeti i neke do sada nedostupne eksponate kao i građu iz privatnih zbirki.

"Radi se o kulturološkoj izložbu kojoj je u fokusu automobil, od njegove pojave pa do 70ih godina 20. stoljeća. U tom vremenskom rasponu od gotovo 100 godina interesiralo me locirati njegovu ulogu i udio u nastajanju moderne kulture."

Izložba tako prikazuje kako je automobil utjecao na neke značajne događaje u spomenutom razdoblju:

"Od toga tko su bili vlasnici dok je on bio povezan uz život elitnih društvenih slojeva, sve do izložbe automobila i paralelno s tim, automobil koji postaje masovno prisutan na ulicama, u svakodnevnici, i koliko to mijenja prostor grada."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.