Kultura

Autorica maske

Tini Jesenković nominacija za prestižnu Dansku nacionalnu godišnju filmsku nagradu Robert

Tini Jesenković nominacija za prestižnu Dansku nacionalnu godišnju filmsku nagradu Robert

Tina Jesenković nominaciju je stekla kao autorica maske za film Itsi Bitsi redatelja i scenarista Ole Christiana Madsena nastao u dansko-hrvatskoj koprodukciji. Danska nacionalna godišnja filmska nagrada Robert dodijelit će se 7. veljače u Copenhagenu.

Film Itsi Bitsi biografska je priča o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, koja je smještena u 1960-te godine.

'Vijest o nominaciji jako me iznenadila. Kada sam se malo pribrala od šoka bila sam sretna kao da sam pobijedila. Zapravo, za mene je ova nominacija jednaka samoj pobjedi. Uopće biti u istoj kategoriji s ostalim nominiranima, s Mortenom Jacobsenom od kojeg sam učila protetiku, pa to je fantastično' kaže Tina i dodaje kako joj je rad na filmu Itsi Bitsi jedan od najdražih projekata ikad, te kako su ekipa i produkcija i u Hrvatskoj i u Danskoj bili fenomenalni.

'I maska i kostimi su na ovom filmu bili jako bitni. Trebalo je vjerno prikazati razdoblje 60-ih godina prošlog stoljeća, to posebno rock'n'roll vrijeme i sve promjene na glumcima kroz godine' zaključuje na kraju Tina Jesenković koja se školovala na Westminister Collegeu u Londonu gdje je i nastavila raditi kao Make up artist na reklamama, spotovima i kratkim igranim filmovima.

U Hrvatskoj je svoju karijeru započela na filmu Tri muškarca Melite Žganjer. Slijede filmovi Diana, Odiseja (The Odyssey), Peti leptir, Simon čudotvorac, Jezero (The Lake), Sve najbolje te serije Počivali u miru, Odmori se, zaslužio si i Novine. Osim toga, 2010. godine otvara Školu filmske maske Media Make up school u Zagrebu.

Inače, Dansku nacionalnu godišnju filmsku nagradu Robert dodijeljuje Danska filmska akademija. O pobjednicima odlučuju isključivo njeni članovi, a sama je nagrada priznanje danske filmske industrije izuzetnom doprinosu koji su filmski profesionalci ili sam film ostvarili tijekom prethodne godine. Robert se prvi put dodijelio 1984. godine, a nagrada je dobila naziv prema danskom kiparu Robertu Jacobsenu koji ju je i izradio.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.