Kultura

Zagreb

Prvu nagradu Pasionske baštine za književnost dobili Ivan Nadilo i Tomislav Šovagović

Prvu nagradu Pasionske baštine za književnost dobili Ivan Nadilo i Tomislav Šovagović

Prva nagrada Pasionske baštine za novo hrvatsko pasionsko književno stvaralaštvo uručena je Ivanu Nadilu za pjesničku zbirku "Topot drugog konjanika" u srijedu na tribini "Lirika velikoga petka" u Društvu hrvatskih književnika u (DHK) u Zagrebu.

Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako je 35 pjesama nadahnutih Domovinskim ratom iznimno duboko promišljeno i potresno te su iskazane u svježem pjesničkom slogu pa se cijela zbirka doima kao novost u sadržajnom i formalnom smislu središnjih tematsko-motivskih grozdova boli i patnje.

Drugu nagradu podijelili su Tomislav Šovagović za prozno-lirski "Vukovarski križni put" i Mirko Ivanjek za prozu "Dugi put patnje".

Za Šovagovićev "Vukovarsko-križni put" povjerenstvo ističe kako se čvrsto drži strukture pobožnosti križnoga puta, ali sadržajno smještena u vukovarsku sredinu i u 1991. godinu. "Vukovarska kalvarija do kraja se poistovjećuje s Kristovom, odnosno Kristova pasija uključuje vukovarsku tragediju iznimno dojmljivo i potresno", navodi povjerenstvo.

Ivanjek, kako je obrazloženo, u svome djelu poseže za biblijskim prototekstom s početka knjige stvaranja vrlo vješto nastojeći prereći put patnje koja svoj smisao nalazi u utjelovljenoj Božjoj riječi. Autor literarnom snagom pokušava dokučiti izvore, razloge kontinuiteta i dubinu patnje u ljudskoj povijesti, ističe povjerenstvo.

Treća nagrada pripala je Stjepanu Škvorcu za dramu "Na raskršću" i Zdenki Matijaš Jozić za zbirku pjesama "Trska koja misli".

U drami "Na raskršću" srednjovjekovni moralitet uspješno je prenesen u današnje doba, odnosno na međimursko raskrižje na koje dolazi razočarani poduzetnik u dugovima pred bankrotom koji odlučuje skončati svoj život, napominje povjerenstvo i ocjenjuje kako je riječ o živoj i dinamičnoj drami neizvjesnog raspleta.

Zbirka od dvadeset soneta vezanoga stiha Zdenke Matijaš Jozić, kako je navelo povjerenstvo, govori o vječnim temama, i ima svoju nepatvorenu svježini i vrijednost.

Na skupu "Lirika Velikoga petka dramski umjetnici Joško Ševo i Dunja Sepčić govorili su stihove dosadašnjih dobitnika nagrade Danijela Načinovića, Denisa Peričića, Božice Jelušić, Gojska Sušca, Tomislava Milohanića, Drage Čondrića, Tomislava Marijana Bilosnića, Tomislava Žigmanova i Božice Brkan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.