Kultura

#književnost

"Crvena voda" Jurice Pavičića najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021.

Francuski prijevod romana "Crvena voda" književnika i novinara Jurice Pavičića osvojio je prestižnu nagradu Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021. godini.

Le Grand Prix de Littérature Policière jedna je od najprestižnijih književnih nagrada koja se dodjeljuje još od 1948. godine, i to u dvije kategorije: za najbolji francuski i za najbolji strani krimić. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade za najbolji strani krimić su Patricia Highsmith, Stanisław Lem, Mary Higgins Clark, Elmore Leonard,  P. D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Camilla Läckberg i mnogi drugi poznati pisci.

Roman "Crvena voda" u Hrvatskoj je objavio nakladnik Profil, a na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo koja je na društvenim mrežama objavila čestitku hrvatskom autoru Jurici Pavičiću na sjajnom romanu, kao i Olivieru Lannuzelu na izvrsnom radu na prijevodu.

Knjiga je u srpnju ovjenčana prestižnom nagradom Le Point du Polar européen na festivalu Quais du polar u Lyonu. Riječ je o nagradi za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik. Roman je nedavno osvojio i nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.

Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Jurica Pavičić sa ovim je romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj, gdje su mu dodijeljene nagrada Ksaver Šandor Đalski i nagrada Fric, a knjiga je bila u užem izboru i za druge književne nagrade.

Roman "Crvena voda" priča je o obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, a kroz sudbine glavnih likova postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća. Knjiga je izvorno objavljena 2017. godine, a prije francuskog doživjela je i njemačko izdanje.


Reci što misliš!