Kultura

Kassel, prijestolnica njemačkih bajki, kupio 88 tekstova i pisama braće Grimm

Kassel, prijestolnica njemačkih bajki, kupio 88 tekstova i pisama braće Grimm

Lokalna vlast njemačkoga grada Kassela kupila je 88 pisama i tekstova koji su pripadali slavnim sakupljačima i piscima bajki - braći Grimm.

Riječ je o prepisci između Jacoba i Wilhelma Grimma i uprave knjižare Dieterichschen iz Goettingena u razdoblju između 1819. i 1862., iz koje se doznaje "niz zanimljivih podataka i informacija o porijeklu glavnih radova te dvojice lingvista i kulturnih radnika, kao i o važnim metodama kojima su se u svome radu služili", stoji u priopćenju grada Kassela.

Dokumenti i tekstovi, kupljeni uz pomoć Zaklade za kulturu njemačkih saveznih država i Kulturne zaklade savezne države Hessen, zainteresiranima bi se trebali predstaviti u srijedu.

Nasljedstvo braće Grimm je samoproglašeni glavni grad njemačkih bajki Kassel učinilo jednim od najuzbudljivijih njemačkih gradova kulture. Grad i njegova sveučilišna knjižnica otprije u posjedu imaju više od 700 njihovih tekstova.

Slavni sakupljači bajki, Grimmovi su bili i akademici, lingvisti i filolozi. Od izdanja prvog sveska njihovih bajki prošlo je nešto više od 200 godina, s obzirom na to da su njihove "Dječje i obiteljske priče" tiskane 1812. Među njima su priče preuzete od njemačkih pripovjedača iz naroda poput Crvenkapice, Mačka u čizmama, Snjeguljice, Ivice i Marice, Palčića, Matovilke, Trnoružice...

Manje je poznato da su braća Grimm sastavila njemački rječnik Deutsches Woerterbuch, koji se još smatra autoritetom za njemačku etimologiju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.