Kultura

‘Pozdrav ljetu' u kinu Tuškanac

Hrvatski filmski savez objavio natjecateljski program

Hrvatski filmski savez objavio natjecateljski program

Na znakovitom žutom tepihu zagrebačkog kina Tuškanac i ove godine prošetale su naše mlade nade filmskog stvaralaštva. Hrvatski filmski savez pozdravio je sunčano ljeto objavom filmova koji su ušli u natjecateljski program 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala.

Program ‘Pozdrav ljetu' vodile su glumice Dunja Fajdić i Petra Kurtela.

Od čak 195 filmova prijavljenih na 'Reviju djece', kvalitetom priče, tehničkim karakteristikama filmova te njihovom cjelinom, izdvojila su se 83 filma koja ulaze u konkurenciju te putuju u Makarsku na 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Selektori Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala odabrali su od rekordno prijavljenih 594 filmova njih 74 koji će se ove godine natjecati za prestižne nagrade u Karlovcu od 6. do 10. rujna.

Obje selekcijske komisije imale su težak posao odabira među brojnim prijavljenim filmovima, no uz puno razmišljanja, analize i proučavanje filmova uspjele su predstaviti one najvrijednije filmove koji su ušli u konkurenciju.

Za selekciju filmova 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bili su zaduženi montažer Slaven Zečević, filmska kritičarka Diana Nenadić i prof. Hrvatskog jezika i dugogodišnji medijski pedagog iz Gunje, Josip Krunić.

'Neki su kinoklubovi bili izrazito produktivni ove godine i prijavili su i po 15 filmova što nas izrazito veseli. To su klubovi s dugom tradicijom poput Foto kino video klub Zaprešić, Vanima, ŠAF Čakovec te u novije vrijeme i Blank filmski inkubator', istaknula je filmska kritičarka i selektorica filmova Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Diana Nenadić.

Iako su selektori Revije i Festivala u Karlovcu bili manje-više bili usklađeni oko izbora, bilo je jako teško odlučiti, kako kažu, između svih tih sjajnih filmova onaj broj koji će ući u 450 minuta programa. Najviše je prijavljeno igranih filmova te je zapravo selektore ove godine začudila duljina filmova jer su neki filmovi prelazili čak 20min. Filmove su sve do zadnjeg trena birali profesorica Ana Đordić, filmski kritičar Boško Picula te Stipe Radić. Za konkurenciju su odabrali 74 filma koji će otputovati u Karlovac. Za 'Filmsku reviju mladeži' pristigla su čak 162 filma, dok su u konkurenciju ušla 43 filma. 'Four River Film Festival' je primio čak 432 filma iz cijelog svijeta, a za konkurenciju je od njih odabran 31 film iz Belgije, BiH, Danske, Grčke, Gruzije, Hong Konga, Hrvatske, Irske, Južna Koreje, Kosova, Makedonije, Norveške, Njemačke, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.