Kultura

EduCentar

Hrvati vole čitati

Hrvati vole čitati

Čak 42% ispitanika u istraživanju portala EduCentar je prošle godine pročitalo više od 10 knjiga. Na više od 670 ispitanika istražene su navike čitanja hrvatskih građana u razdoblju od godine dana.

Među omiljenim žanrovima ističu političku literaturu, psihologiju, sociolociju. Za dio ispitanika ‘rijetko prođe tjedan da ne pročitaju barem jednu knjigu‘, dok neki tjedno pročitaju i tri knjige.

Dio ispitanika, njih 19%, ističe kako godišnje pročita do deset knjiga, u prosjeku jednu u dva mjeseca, dok ih 12% pročita do pet knjiga te im služe za razbribrigu iako bi ‘voljeli imati više vremena za čitanje.‘

Mali dio ispitanika, 14%, pročitao je do tri knjige te navode da je to ‘stvarno poražavajuće, ali tako stvari stoje‘. 13% ispitanika nije pročitalo nijednu knjigu .

Jedan dio ispitanika naveo je kako u proteklih godinu dana nisu pročitali nijednu knjigu i da općenito nisu pobornici čitanja.

Smatraju da je to ‘gubitak vremena‘ i da ‘jednako korisne informacije mogu pronaći na internetu.‘ Zaključuju kako se vokabular može steći i na druge načine, pritom ističući komunikaciju s drugim ljudima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.