Kultura

Popularizaciji čitanja

Sajmich - Sajam riječi, ritma i druženja u Šibeniku

Sajmich - Sajam riječi, ritma i druženja u Šibeniku

Sajmich - Sajam riječi, ritma i druženja koji za cilj ima raditi na popularizaciji čitanja u javnosti, liječenje od ovisnosti gledanja u ekrane pametnih i inih telefona održat će se 14., 16. i 17. prosinca u caffe baru / noćnom klubu Azimut u Šibeniku.

Trodnevno događanje posvećenoj pisanoj riječi uživa i podršku ravnatelja Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' iz Šibenika, Vilijama Lakića koji poručuje: Budući da je jedan od temeljnih ciljeva Knjižnice promicanje knjige i čitanja, imate moju podršku za svoju manifestaciju, a vjerujem da se i svi moji kolege slažu sa mnom.

Zahvaljujući Sajmichu - Sajmu riječi, ritma i druženja, Šibenik će dobiti mjesto gdje će moći razmijenjivati (rabljene) knjige, donijeti one koje su svojevrsni višak u osobnoj knjižnici, a uzeti s police onu koja mu se sviđa i ponijeti je sa sobom doma ili ostati i čitati uz kakav napitak i razglabati na temu knjige uz društvo. To je program razmjene (rabljenih) knjiga koji otvara manifestaciju, a koji će se nastaviti do daljnjeg.

Sajam u organizaciji Kulturne udruge Fotopoetika sa sjedištem u Šibeniku, a djelovanjem na području cijele Hrvatske donosi tri dana odličnog programa u koji su uključeni predstavljanje zbirke poezije 'Srce je to' autorice, mlade Šibenčanke Marije Bogdanović. Riječ je o njenoj prvoj zbirci i to nastaloj u DIY maniri, pisana je iz ženskog srca, a u muškom licu te autorici za dušu.

Osim 'klasične' poezije, Sajam donosi i večer slam poezije u izvedbi članova DADAnti - Udruge za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti iz Splita te članova udruge ZaPis (Zadarski pisci) uz voditelja / moderatora poznatog šibenskog novinara Marka Podruga.
Članovi udruge DADAnti predviđeni za nastup i gostovanje u Šibeniku su: Franko Bušić (predsjednik udruge), Željko Barišić (dopredsjednik udruge, aktualni prvak Hrvatske u slam poeziji, urednik naklade DADAnti), prof. Mario Krajinović (tajnik udruge), Hrvoje Bubić (voditelj glazbenog odjela), Jurica Ivčević. Ako netko od navedenih bude spriječen umjesto njega će doći Velimir Foretić (pjesnik, glumac, baletan).

- Nastup počinje pjesničkim performansom Himna (nema veze s našom, niti drugim nacionalnim himnama, obradili smo individualističkim pristupom Ursonatu Kurta Schwittersa te je uzeli kao himnu udruge DADAnti). Predviđeno je da Barišić koordinira izvođače, malo predstavi našu nakladničku djelatnost, kaže nešto o svom iskustvu na europskom slam prvenstvu. Ostali slemaju, kazuju poeziju na pamet, a neki je čitaju. Izvesti ćemo i neki kraći performans, vezan uz poeziju jer su svi koji dolaze i iskusni performeri - poručuju iz DADanti-ja.

Podrug će voditi i program predstavljanja novog naslova autora Nebojše Lujanovića, 'Oblak boje kože' (u izdanju Frakture) koji autor upravo predstavlja diljem Hrvatske i šire.
Gost programa, odnosno gošća manifestacije je šibenska književnica, Nikolina Nina Savić koja će se publici predstaviti u eteru emisije online radija Disco Gimnazija.

RASPORED PROGRAMA SAJMA RIJEČI, RITMA I DRUŽENJA U AZIMUTU:

Ponedjeljak, 14. prosinca, 18 sati
- Razmjena (rabljenih) knjiga - unutar radnog vremena ugostiteljskog objekta
- Promocija zbirke poezije 'Srce je to', Marija Bogdanović, 18 sati

Srijeda, 16. prosinca, 21 sat
- Večer slam poezije - DADAnti - Udruga za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti & Zadarski pisci
- Moderira: Marko Podrug

Četvrtak, 17. prosinca, 19.30 sati i 21 sat
- Promocija knjige 'Oblak boje kože', autora Nebojše Lujanovića
- Razgovor s autoricom Nikolinom Ninom Savić u eteru Internet radija Disco Gimnazija koji se emitira iz Azimuta
- Moderira: Marko Podrug, Darko Relja

O SUDIONICIMA:

DADAnti - Udruga za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti:

„DADAnti" - Udruga za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti iz Splita počinje s radom u siječnju 2011. registrirani u ožujku iste godine. Zahvaljujući brojnom članstvu te stručno osposobljenim voditeljima od osnutka uspjeli su organizirati preko 300 različitih umjetničkih događaja (večeri performansa i poezije, izložbe stripova i vizualne poezije, promocije romana, slikarske izložbe, koncerti rock i klasične glazbe...)

Po pozivu Europske slam federacije DADAnti su službeni organizatori Državnog prvenstva Hrvatske u slam poeziji zaduženi za odabir kandidata koji na europskom prvenstvu predstavlja Hrvatsku. Prvo državno prvenstvo Hrvatske realizirano je 2015. u suradnji sa zagrebačkom udrugom URK. 2015. DADAnti su na gradskoj plaži Kantrida u Rijeci uspjeli realizirati festival performansa „predDADAri" (13 izvođača iz 3 županije) sa skromnim budžetom od svega 2000 kuna. 2015. DADAnti u suradnji s udrugama Otompotom i Dim uspješno provode u Zagrebu, Puli i Rijeci Clubture projekt Širenje organizacije koji im osigurava primanje u punopravno članstvo Saveza udruga Klubtura. Pored središnjice u Splitu DADAnti imaju i ogranke u formiranju u Rijeci, Zagrebu i Puli. U daljnjem periodu predviđa se i utemeljenje ogranka u Vinkovcima.

DADAnti organizirano gostuju na brojnim manifestacijama drugih umjetničkih udruga. Primjerice, DADAnti su kolažima iskazali podršku radnicima na izložbi u tvornici Dalmacijavino u Splitu te likovnim i video-radom radnicima Jadrankamena u Pučišćima na otoku Braču, poezijom su se predstavili u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, Galeriji Sikirica u Sinju, Narodnoj knjižnici u Omišu, OKC Abrašević u Mostaru, Poezin manifestaciji u Beogradu, Studentskom klubu Božo Lerotić u Zadru, klubu Dogana u Imotskom, kulturno-kreativnom centru Pixel u Koprivnici, klubu Močvara u Zagrebu, Zajednici Talijana u Mošćeničkoj Dragi, u nakladi udruge objavljeno je i 12 knjiga a u Beogradu je Poezin objavio zbornik „DADAnti pesnici". Ipak, na gostovanjima udruga DADAnti najradije koristi performans, kao svoj prepoznatljivi način izražavanja.

Tako niti jedan festival ili manifestacija na kojoj se može koristiti performans u Splitu ne prolaze a da u njima po pozivu ne sudjeluju DADAnti (DOPUST, NUS, Re:Referendum, Performing Terorizam, Adria Art Annale, IKS, Perforacije Split, Spli'ski krnjeval, CAVE, VIDIK...).

Prva večer MOtus festivala u Mostaru 2012. bila je rezervirana samo za cjelovečernji nastup udruge DADAnti, na Spoken Word festivalu natjecateljskog tipa 2012. u Beogradu performansom su ušli u finale, na MaxArtFestu u Zagrebu 2013. u sklopu kazališno-interdisciplinarnog projekta Povratak Europe izvode 5 performansa a na Danima performansa MMC-a u Rijeci 2014. izvode 12 pojedinačnih autorskih performansa. Od 2013. udruga DADAnti intenzivnije gostuje s cjelovečernjim nastupima koji su uglavnom sačinjeni od nekoliko performansa koji se izvode u nizu a u kojima sudjeluje i do 10 članova udruge.

Tako je bilo na gostovanju u novomedijskoj galeriji Nano u Zagrebu, klubu Morski Prasac u Rijeci, Studentskom klubu Božo Lerotić u Zadru, klubu Walkow u Vinkovcima, Dogana festivalu u Imotskom, Kultur ŠOK festivalu u Lovranu, festivalu Patosoffiranje u Smederevu i festivalu izvedbenih umjetnosti i kazališta FIUK u Koprivnici.

NEBOJŠA LUJANOVIĆ, 'OBLAK BOJE KOŽE'

Nebojša Lujanović rođen je 1981. u Novom Travniku (BiH). Bavi se pisanjem, znanstvenim radom i trčanjem maratona. Živi u Splitu i radi kao viši predavač na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je i doktorirao 2012. iz područja teorije književnosti. Autor je brojnih pripovjedaka, eseja, putopisa, književnih recenzija i znanstvenih radova. Radovi su mu objavljivani u domaćim i inozemnim književnim i stručnim časopisima. Objavio je sljedeća prozna djela: romanStakleno oko (Parnas, 2007.), zbirku priča S pogrebnom povorkom nizbrdo (Algoritam, 2008.), roman Godina svinje (Algoritam, 2010.) i roman Orgulje iz Waldsassena (EPH-Liber, 2011.). Do kraja studija trenirao je veslanje u VK-u Zagreb, nakon čega se posvetio trčanju maratona. Uskoro će objaviti novi roman i nastupiti na svom petom maratonu. Ponosni je otac maloga Lovre.

NIKOLINA NINA SAVIĆ

Autorica knjige 'Život s dušom', žena koja emocionalnim padom i totalnim prešla granicu života, gdje kroz proživljeno iskustvo bliske smrti i ta čuda i povratka dijeli s vama. Mentor za osobni i duhovni razvoj, voditeljica dvodnevne intenzivne i interaktivne radionice 'Put do balansa' . Više na www.putdobalansa.com .

ZADARSKI PISCI - ZAPIS

Biti na provinciji zbivanja (daleko od Zagreba, a ne baš blizu Splitu ili Rijeci) i baviti se marignalnim temama (što književnost u današnjem društvu jest) zadarsku književnu scenu stavlja u dvostruko nepovoljan položaj: em je daleko od zanimljivosti, em književnost nikome i nije zanimljiva.

Negdje iz izvora te frustracije nastao je ZaPis, grupa od desetak + književnih entuzijasta i autora različitih interesa koje povezuje geografska blizina i želja da u Zadru stvori prostor za vlastito djelovanje.

Valja priznati da za pronaći nešto književnog entuzijazma danas treba duboko kopati, ipak, ZaPis se trudi i uz malo dobrog vjetra jedra bi mu se mogla napuhati.

MARIJA BOGDANOVIĆ - SRCE JE TO

Marija Bogdanović je rođena 28. 4. 1991. godine u Šibeniku, tu je završila osnovnu i srednju školu.

Ljubav prema poeziji se javlja još u ranoj dobi zbog koje i nastaje njezina prva zbirka. Srce je to mala zbirka pjesama nastala od 2009.-2014. godine, muška je poezija pisana iz ženskog srca. Mnogi će se pitati zašto muška poezija, zato što je ponekad lakše opisati osjećaje u muškom licu.

Mnogi kažu da unatoč tome što žene nazivamo nježnim spolom muškarci često puta znaju dublje voljeti dajući sebe u cijelosti.
Poezija često nastaje kao plod nesretnih ljubavi, onih koji nas noćima drže budnima, ali i onih sretnih koje nas pokreću.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.