Kultura

Interliber

Predstavljena knjiga Robina Harrisa "Stepinac -njegov život i vrijeme"

Predstavljena knjiga Robina Harrisa

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željko Tanjić istaknuo je kako važnost knjizi daje osoba autora kao sretan spoj korištenja argumenata i načina njihove uporabe. "Knjiga je znanstveno jako dobro utemeljena, a pisana je stilom koji čitatelja uvlači u problematiku", rekao je Tanjić dodavši kako su Harrisa na proučavanje pitanja oko nadbiskupa Stepinca potaknula dvojica hrvatskih kulturnih velikana iz Londona - Chris Cviić i Branko Franolić.

Naglasio je kako se radi o prvoj cjelovitoj knjizi o Stepinčevu životu i vremenu na engleskome jeziku pod naslovom "Stepinac - His Life and Times", koja je sad prevedena i na hrvatski jezik te podsjetio da je englesko izdanje knjige nedavno predstavljeno na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Knjiga je, smatra Tanjić, plod dugotrajnoga dokumentarističkog autorova rada u proučavanju Stepinčeva života i vremena, te ju je kao takvu ocijenio iznimno važnom za hrvatsku nacionalnu i vjersku povijest.

Sadržaj knjige raspoređen je u 12 poglavlja i sadržava četiri zanimljiva dodatka: Stepinčev govor na sudu; popis broja dužnosnika u središnjoj državnoj upravi Kraljevine Jugoslavije 30-ih godina s obzirom na vjersku pripadnost; tekst koji objašnjava je li Stepinac bio otrovan i Stepinčevu duhovnu oporuku, rekao je Tanjić.

Povjesničar profesor emmeritus Jure Krišto istaknuo je kako je knjiga potkrijepljena izvornim dokumentima i arhivskom građom te je, smatra, pravi primjer zanimljivoga pisanja povijesti.

Naglasio je kako Harrisova knjiga demantira mnogovrsne laži Stepinčevih protivnika od komunističke propagande, srpskoga pravoslavlja do kritičara suvremenoga katolicizma.

Knjiga razobličava laži i klevete, napomenuo je Krišto dodavši kako se iz knjige vidi da su Stepinčevi kritičari ujedno i kritičari pape Pija XII.

Autor knjige Robin Harris istaknuo je kako je cilj engleskoga izdanja njegove knjige da upozna međunarodnu javnost o kardinalu Stepincu, o kojem ta javnost ponešto točno zna, a često, zbog fizičke udaljenosti, zna krivo o Drugom svjetskom ratu i Hrvatima. Knjiga zato nudi rješenje tog problema, rekao je Harris.

Naglasio je kako hrvatsko izdanje u Hrvatskoj, Srbiji i drugom susjednom području pokazuje argumentirano istinu o Stepincu, koja je zbog blizine zamutila pogled. Ocijenio je kako je kardinal Stepinac svjedok mučeničke Crkve i hrvatskoga naroda zato što je ostao vjeran Rimu i crkvenoj doktrini.

Knjiga "Stepinac - njegov život i vrijeme" (418 str.) posvećena je Krsti Cviiću i Branku Franoliću. Podijeljena je na 12 poglavlja - Laž, Težak poziv, Zagrebačka nadbiskupija, Prva Jugoslavija, NDH: vladari, NDH: žrtve, Promjena režima, Komunistički teror, Montirano suđenje, Utamničenje: Lepoglava, Internacija: Krašići naslijeđe.

Na kraju knjige objavljeni su popis osoba, kronologija, bibliografija te četiri dodatka.

Englesko izdanje knjige objavio je Gracewing Publishing, a na hrvatski jezik knjigu je preveo Vedran Pavlić u izdanju zagrebačke Školske knjige.

Robin Harris doktorirao je povijest na Sveučilištu u Oxfordu. Autor je djela „Povijest Dubrovnika". Bio je savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, a odnedavna je i predavač na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.


 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.