Kultura

Ovogodišnji Kinoatelje posvećen Mataniću

Slovenska filmska nagrada Daliboru Mataniću

Slovenska filmska nagrada Daliboru Mataniću

Hrvatski filmski režiser Dalibor Matanić dobitnik je ovogodišnje slovenske Nagrade Darko Bratina namijenjene autorima koji se zauzimaju za međukulturnu komunikaciju u širem prekograničnom prostoru i čija estetika obraća pažnju na povijesnu i društvenu sredinu u kojoj je nastala, objavili su u utorak slovenski organizatori festivala Kinoatelje.

Nagrada je nazvana po Darku Bratini (1942.-1997.), osnivaču festivala Kinoatelje koji je djelovao u Sloveniji i rubnim dijelovima sjeveroistočne Italije, filmskom kritičaru koji je smatrao da je filmski i video medij najbolje sredstvo za razumijevanje društva, povijesti i kulture.

Ovogodišnji, 17. Kinoatelje održat će se od 22. do 29. studenoga i posvećen je Mataniću i njegovoj filmografiji, a projekcije će se održavati u nekoliko slovenskih i talijanskih gradova.

Dodjela nagrade hrvatskom redatelju i razgovor s njim održat će se u Novoj Gorici, a u više gradova će se održati projekcije izabranih Matanićevih filmova.

Prikazani će biti kratki filmovi "Tulum", "Suša" i "Mezanin" iz omnibusa šest kratkih filmova s naslovom "6/6", dva dokumentarna kratka filma - "Bag" i "Sretno", te izbor iz njegova dugometražnog opusa: filmska komedija "Blagajnica hoće ići na more", te filmovi "Kino Lika", "Ćaća", "Fine mrtve djevojke" i "Zvizdan".

Nagradu Darko Bratina na prvom festivalu Kinoatelje održanom 1999. dobila je slovenska redateljica Maja Weiss za dokumentarni film "Cesta bratstva i jedinstva", a lani ju je primio Villi Hermann, švicarski redatelj i producent.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.