Događaji

#stare tehnike

Predavanje i radionice o starim fotografskim tehnikama

Predavanje i radionice o starim fotografskim tehnikama

Dom na žalu ugostio je u subotu Fotoklub Krk i Mirnu Lipovac, koja je održala predavanje o Dragutinu Antunu Parčiću, pioniru fotografije u Hrvatskoj.

Fra Dragutin Antun Parčić rođen je u 1832. godine u Vrbniku na otoku Krku, a umro 1902. u Rimu. Bio je franjevac trećoredac, priredio je izdanje glagoljskog Misala i Obrednika (1893.) te oživljavao hrvatsku glagoljašku baštinu.

Četiri godine, od 1860. do 1864., bio je poglavar Samostana sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću, a u tom razdoblju počelo je najznačajnije i najvrjednije razdoblje fotografske aktivnosti toga svestranog franjevca glagoljaša, ali i filologa, leksikografa, gramatičara, prevoditelja, kartografa, botaničara, astronoma, tipografa, slikara, urara, tiskara… U samostanskoj bogoslovnoj školi bio je i profesor.

Smatra se jednim od pionira fotografije, svjetloslikara, za Hrvatsku je značajan i u nizu drugih područja, poput leksikografije, prevodilaštva, botanike, tipografije i tiskarstva, a nadasve u borbi za hrvatski jezik i očuvanje glagoljice kao prvoga hrvatskog nacionalnog pisma.
Predavanje o Dragutinu Parčiću dio je projekta Fotokluba “Putevima svjetloslikara Dragutina Antuna Parčića”, koji se provodi uz suradnju vanjskog partnera Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba.

U petak je održana radionica stare fotografske tehnike cijanotipije u 3. i 4. razredu u OŠ Valentina Klarina Preko, kojom se stvara trajni pozitiv slike u različitim tonovima plave boje. Za radionicu je bila najvažnija sunčeva svjetlost je je ona potakla reakciju, odnosno pomogla da u konačnici (nakon ispiranja destiliranom vodom) nastane fotografija.

Učenici su istraživanjem cijanotipije stekli novo iskustvo učenjem o skoro zaboravljenom načinu izrade fotografije. Voditeljica radionica  bila je predsjednica Fotokluba Krk Marijana Kirasić-Nekić.
Radionice i predavanje provedeni su uz potporu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Turističke zajednice Općine Preko, OŠ Valentin Klarin i POU Dom na žalu.


Reci što misliš!