Događaji

#početna konferencija

Opća bolnica Zadar dobila 7,5 milijuna eura za projekt energetske obnove

Opća bolnica Zadar dobila 7,5 milijuna eura za projekt energetske obnove
Šime Zelić/PIXSELL

Zadarska Opća bolnica dobit će 7,5 milijuna eura za projekt energetske obnove zgrada interne medicine, ginekologije i pedijatrije, najavljeno je u ponedjeljak na početnoj konferenciji u Zadru.

Na predstavljanju projekta “Energetska obnova zgrade interne medicine, ginekologije i pedijatrije Opće bolnice Zadar” bili su ministri regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić te podpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Početna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade interne medicine, ginekologije i pedijatrije OB Zadar" Početna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade interne medicine, ginekologije i pedijatrije OB Zadar"

Istaknuli su kako su ulaganja u gradnju zgrade dnevnih bolnica, dolazak linearnog akceleratora te još puno manjih projekata zdravstvenu i bolničku skrb podigli na višu razinu.

"Projektom ćemo istodobno smanjiti troškove i povećati brigu za okoliš. Naš investicijski ciklus počeo  je projektom gradnje Centra za simulacije, naprednu dijagnostiku i inovacije na mjestu zgrade stare interne, gdje ćemo imati prostore za više odjela. Između ostaloga, centralni operacijski blok s 12 operacijskih sala, od kojih će dvije biti hibridne, a jedna robotska”, rekao je ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina.

Erlić: Projekt je rezultat snažnog ulaganja iz europskih fondova

Ministar Šime Erlić kazao je da je projekt rezultat snažnog ulaganja iz europskih fondova koji će se odnositi na više od pola svih prostornih kapaciteta bolnice, promijenit će izgled bolnice i donijeti niz ušteda.

Od ukupno 7,5 milijuna eura koliko vrijedi projekt, 5,7 milijuna je bespovratnih sredstava, a radovi će obuhvatiti će mijenjanje fasada, toplinsku izolaciju, vanjsku stolariju, uvest će se novi centralni sustav za grijanje i hlađenje, LED rasvjeta…

Ministar Branko Bačić uručio je gradonačelniku Branku Dukiću “Ugovor za izradu strategije zelene urbane obnove Grada Zadra” vrijedan više od 33.000 eura, koji se dodjeljuje u sklopu natječaja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a sredstva su osigurana u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

"Upravo u tome leži važnost i značaj ove ustanove koja osim o Zadranima, vodi brigu i o brojim turistima koji ljeti posjećuju ovaj grad. Moram napomenuti kako je od početka mandata energetska obnova zgrada javnih sektora prioritet naše Vlade i zato je velik postotak ukupnih sredstava povučenih iz EU fondova, oko 2,5 milijarde eura usmjereno baš u energetsku obnovu zgrada, bile one višestambene ili javne namjene", kazao je ministar Bačić.


Reci što misliš!