Događaji

hvalevrijedna akcija

Udruga Argonauta iz Murtera povela učenike u obilazak NP Kornati

Udruga Argonauta iz Murtera povela učenike u obilazak NP Kornati

Na ukupno 3 izleta, djeca su saznala mnoge iznenađujuće podatke o načinima na koji dupini jedu, za što im služe peraje, kako im čeljust omogućuje da čuju i u kakvim zajednicama žive.

Ljeto je došlo, temperature u narasle, a kako bolje iskoristiti prekrasan vikend nego na edukacijskim izletima u Nacionalni park Kornati!

Udruga Argonauta iz Murtera iskoristila je idealno vrijeme za njihove poznate izlete na kojima neformalnim metodama približavaju teme bioraznolikosti, jadranske flore i faune te važnost zaštite prirode. 

Udruga Argonauta u suradnji s profesoricama Veterinarskog fakulteta pri Sveučilištu u Zagrebu pripremili su bogat edukativni program namijenjen djeci s mentalnim i fizičkim poteškoćama, te djeci osnovnoškolske dobi.

83536f5826006da26d6c3e783160b946.jpg?v=2Na tri izleta 7., 8. i 9. lipnja sudjelovalo je preko 100 djece iz partnerskih i korisničkih organizacija: Centra za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”, Udruge “Kamenčići” i “Latice”, Osnovne škole “Vjekoslava Kaleba” Tisno i “Krune Krstića” Zadar, te Argonautine eko-patrole iz OŠ Vodice.

Glavna tema radionica bili su mnogima omiljeni sisavci - Dupini.

Na ukupno 3 izleta, djeca su saznala mnoge iznenađujuće podatke o načinima na koji dupini jedu, za što im služe peraje, kako im čeljust omogućuje da čuju i u kakvim zajednicama žive. Igre pamćenja, crtanje, vrećice iznenađenja, istraživački radovi -  sve su to metode s kojima su služile kako bi djecu na razumljiv način upoznale sa stalnim stanovnikom Jadranskog mora, a djeca su ih čak imala i priliku vidjeti u prirodnom staništu.

Edukativni izleti omogućili su djeci da na razumljiv način spoznaju važnost zalaganja za zaštitu prirode i morskog okoliša, uvide bioraznolikost Jadranskog mora i postanu ekološki osviješteni, te to i primjene kroz svoje navike i ponašanja.

Iz Argonaute kažu “Neformalnim metodama djeci možemo približiti teške teme na pristupačan način kroz koji će lako zapamtiti glavnu poruku jer je asociraju s igrom i uspomenama koje su stekli na izletu.

Posljedično, oni dijele svoje iskustvo sa svojim obiteljima i svojom okolinom, a tako indirektno utječu na cjelokupnu lokalnu zajednicu.”.  

O projektu:

Projekt će se provoditi do 31. kolovoza, 2024. godine. Partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, OŠ Vodice, Dječji vrtić Spužvica, Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac Šibenik, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Kamenčići Šibenik, JU NP Kornati, a suradnici Udruga Aurora.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH kroz sredstva potpore projektima udruga i području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. 

 


Reci što misliš!