Ostalo / Intervjui

bodybuilding

Luka Banić: Osvajanje NPC Olympije moj je sportski san!

Luka Banić: Osvajanje NPC Olympije moj je sportski san!

Pred Zadraninom Lukom Banićem još je jedan izazov. Ali to je njegov način života. Prošle godine na NPC natjecanju u bodybuildingu u Milanu bio je finalist, među top pet natjecatelja, a sada ga čeka put do Španjolske gdje će pokušati izboriti još jedan uspjeh.

S Lukom smo porazgovarali o brojnim temama koje prate ovaj sport - bodybuilding to svakako jest, a i još jednom se podsjetili da nikada nije teško kada radiš nešto što voliš. 

Trebate imati puno volje i discipline da proces provedete do kraja, a ako želite biti uspješni u ovom sportu, i bez solidne genetike to će biti teže.

Naš Luka pravi je primjer discipline ali i kontinuiranosti, još od prvih dana kada je ušao u teretanu, a od toga je prošlo, prisjeća se Luka, puna dva desetljeća.

Zanimalo nas je što ga ''drži'' u svemu tome, kako se priprema za novo natjecanje i u kojoj je sada fazi, te kako funkcionira cijeli sustav natjecanja.

Kada je riječ o pripremama za profesionalno natjecanje, iako se nama kao laicima može činiti da se sve može rješiti ''preko noći'', to nije tako. Čak 16 tjedana prije pozornice kreće se s definicijom, a prehrana igra ogromnu ulogu, pojašnjava nam Luka.

- Imam sreće i moj je metabolizam brz. Mnogi si uskraćuju ugljikohidrate, a ja ne funkcioniram tako, mogu podnijeti i do 400 grama ugljikohidrata poput zobenih pahuljica i riže, i tek kako se bliži natjecanje počnem smanjivati, tri tjedna prije pozornice to bude na oko 100 grama. 

Meso, jaja, povrće, voće, raznoliko i cjelovito.

Od suplemenata i dalje preferira The beast kao pre workout i proizvode brenda Nutrition. 

Uz svoje jake treninge ima i klijente, tako da je njegov dan potpuno ispunjen. Televiziju ne gleda, voli šetnje s Atilom i emisije i dokumentarce o  temama koje ga trenutno zainteresiraju. 

- Moram priznati da volim sporija jutra, budem s Atilom (njegov divni pas, op.a.), lagano doručkujem, odmaram i tek negdje iza 13 sati počinjem sa svojim treningom i sastancima.

Zanimalo nas je i što misli o kavi, unosu vode, alkoholu i takozvanim cheat mealovima.

- Kava je ok, naravno, ne ako je uzimate kao prvu stvar kada otvorite oči, ona vas ne bi smjela uznemiriti, ali dobar je stimulans. Alkohol smatram praznim i nepotrebnim kalorijama, ali povremeno u socijalnim situacijama - može. Što se tiče unosa vode, mnogi tu rade grešku i popiju čašu tek kad su jako žedni, što je već znak da su dehidrirali. Osobno pijem jako puno vode kada mi je tijelo ''suhlje'' pa i traži više. Nemam ništa protiv cheat meal priče, to je jednostavno mali odušak ako ste disciplinirani. f50cc28d8e099a71a76274849b1fb9e1.jpg?v=2Banić je imao zavidan uspjeh i u powerliftingu, došao je do 305 kg u deadlift dizanju, a podsjetio nas je i da u Zadru imamo dva odlična kluba koji okupljaju powerliftere, Behemot i Rux.

Zadrani imaju dosta uspjeha u bodybuildingu neovisno o kojoj se federaciji radi, kaže nam Luka, uz toliko rada na formi sve je to zapravo velik uspjeh.

A vrijeme leti i Španjolska je sve bliže. 

- Za dva tjedna bit ću u Alicanteu i natjecati se u kategoriji Classic Physique. Okupit će se brojni natjecatelji, samo u mojoj kategoriji sigurno pdeset. Po američkim pravilima visina prati težinu, tako da tu treba biti svjestan promjena i granica koje su postavljene. Kako pojasniti o čemu se zapravo radi? Dakle, samo preko NPC federacije i pobjede na njihovim natjecanjima možete dobiti IFBB - International Federation of Bodybuilding and Fitness pro card, te pravo kvalifikacije za Mr. Olympia natjecanje koje se održava u Las Vegasu. 

Na samom natjecanju, dan prije izlaska na pozornicu, imate mjerenje, i to za onih petnaest sekundi na samoj pozornici - tih 15 sekundi je ''sve'', tu su suci koji nakon toga slažu tzv. call out i samo top pet natjecatelja ulazi u završnicu. 

NPC Olympia mi je životni san, ostvarenje mog sportskog sna, zaključuje.

 Estetski, atletski i fit izgled od Zadra do svjetske scene - Luki želimo ostvarenje sna!

 


Reci što misliš!