Kultura

sporni rituali

Kome smeta izložba "Šaman-zanatlija-umjetnik" u crkvi svetog Donata u Zadru?

Kome smeta  izložba

Molitvene zajednice Obnove u Duhu Svetom obratile su se dopisom javnosti vezano za održavanje izložbe "Šaman-zanatlija-umjetnik" u Crkvi svetog Donata u Zadru

DOPIS:

ŠAMANSKIM RITUALIMA NIJE MJESTO U CRKVI SVETOG DONATA. 

I NAŠA ZAŠTITNICA, SVETA STOŠIJA ĆE ZAPLAKATI!

Ovim putem želimo javno izraziti iskreno žaljenje i protest, pred cijelom zadarskom javnosti, posebno organizatoru ove izložbe,najavom održavanja izložbe pod nazivom „ŠAMAN-ZANATLIJA-UMJETNIK“ ,autora Branka Gulina, čije je otvaranje Arheološki muzej Zadar, najavio za srijedu, 22.svibnja u 20,30 sati, u crkvi sv.Donata u Zadru.

Ta izložba trebala bi biti otvorena sve do 24. lipnja 2024.,a taj datum je blagdan Rođenja sv.Ivana Krstitelja.

U  promotivnom članku piše kako ta “interdisciplinarna izložba povezuje arheologiju, antropologiju i suvremenu umjetnost. Autorov interes usmjeren je na reinterpretaciju rituala kao izvora svih oblika umjetnosti – glazbe, pjevanja, plesa, slikanja tijela i tetoviranja, izrade maski i idola te metaforičkog pripovijedanja. Slijedom te ideje, suvremeni umjetnik nosi ulogu koja je nekada pripadala šamanima, prvim umjetnicima i performerima koji su u malim i prvobitnim zajednicama vodili članove i sudionike rituala u svijet duhovnosti.”…

Nemamo ništa osobno protiv autora ove izložbe, ni Arheološkog muzeja Zadar, ali kao žitelji grada Zadra, župljani župa Zadarske nadbiskupije,želimo apelirati na neke informacije o izložbi koje su zgrozile, ne samo nas, članove molitvenih zajednica Obnove u Duhu Svetom Zadarske nadbiskupije,mnoge župnike, već i mnoge žitelje našega grada.

Zar je moguće da se pored naše stoljetne kulturno povijesne baštine i kršćanske tradicije, crkva sv.Donata, jednog od zaštitnika našega voljenog Zadra, može ustupiti za izvođenje raznoraznih šamanskih rituala, kao što su „Ritual Majke zemlje“ i „ Ritual zmije“?

Zar je moguće da se odobri održavanje bilo kakvih dijelova šamanskog rituala u crkvi koja jest desakralizirana i nije pod nadležnošću ni u vlasništvu Zadarske nadbiskupije, ali crkva je zauvijek posvećena? Zar je normalno da se odobre takvi rituali neposredno uz našu katedralu sv. Stošije, u kojoj se svaki dan slave Svete mise i dijele sakramenti? Uostalom, baš je biskup Donat, naslovnik crkve sv. Donata, u grad Zadar i Zadarskoj nadbiskupiji na dar, u trajnu baštinu donio moći sv. Stošije u 9. stoljeću, koje se i nalaze u katedrali u mramornom sarkofagu kojeg je dao izraditi sveti biskup Donat? Da se to održava uz Stošijinu katedralu u kojoj su vjernici u subotu, 18. svibnja, na Duhovskom bdijenju, u zajedništvu slavili rođendan naše, jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve? Zar je moguće da se odobre takvi rituali u neposrednoj blizini crkve sv.Marije i naših benediktinki? Zar je moguće da se održavaju bilo kakvi šamanski rituali na istaknutom i značajnom mjestu baštine naše višestoljetne duhovne i crkvene ljepote, na mjestu naše tradicije i povijesti, na našem Forumu, na lokaciji koja se od davnina nazivala Zara cristiana? Na mjestu na kojem su tisuće i tisuće Zadrana 9.lipnja 2003. godine, na blagdan Marije - Majke Crkve, dočekali svetog papu Ivana Pavla II i zajedno molili.

Zar je moguće da se održavaju takvi rituali u vrijeme kad naša djeca i unučad primaju sakramente Prve pričesti i Potvrde? Ne možemo vjerovati da je to nekome uopće palo na pamet. 

Upitali bismo mjerodavne iz Arheološkog muzeja, jeste li tražili mišljenje mjesnih crkvenih vlasti o održavanju te izložbe? Ili smatrate da to nije bilo potrebno? Zar Vam ništa ne znači svetost i kršćanska baština tih prostora?

I pored svega, u dva performansa „Ritual Majke zemlje i plodnosti“ i „Ritual zmije“, kao središnji događaj otvorenja te izložbe, pored plesačica, odlučite pozvati i uključiti u to i djecu, učenike petog razreda OŠ Šime Budinića. I to pod vodstvom njihovih učiteljica. Jeste li objasnili roditeljima učenika i njihovim djelatnicima sve opasnosti kojima ih izlažete sudjelovanjem na tim performansima i prikazima šamanskih rituala? Zar nema dovoljno problema i muke roditeljima podići danas djecu i odgojiti ih u kršćanskom duhu u ovom svijetu, već im treba još problema staviti na leđa. Nisu to stvari za dječju igru. To su stvari od kojih djecu treba zaštititi na sve moguće načine, a ne ih direktno izlagati tome. To je opasno. Tko će sutra odgovarati za moguće posljedice?

Ovim putem mi, članovi Molitvenih zajednica Obnove u Duhu Svetom Zadarske nadbiskupije (Apostoli Krvi Kristove, Sveti Josip, Misionari svjetla, Ruah Adonai, Sveti Pavao, Kraljica apostola) molimo sve odgovorne u našemu gradu, gradske vlasti, djelatnike Arheološkog muzeja, djelatnike OŠ Šime Budinića i Vas roditelje, da dignete svoj glas i ne dozvolite održavanje gore navedenih dijelova šamanskih rituala u svetim prostorima našega grada, posebno ne pred našom djecom. Nemamo ništa protiv održavanja izložbe u drugim segmentima koji se navode, ali mišljenja smo da šamanski dio nije primjeren za prostor crkve sv. Donata niti za uključivanje djece u to.

U našem svijetu duhovnosti i u našem životu, mi smo pozvani slijediti Isusa Krista, a ne raznorazne šamane. 

Neka nas sve skupa čuva i štiti zagovor naše zaštitnice Svete Stošije. 

voditelji molitvenih zajednica 

Obnove u Duhu Svetom

Zadarske nadbiskupije

 


Reci što misliš!