Događaji

postizborne križaljke

Radić: DP neće sa SDSS-om i Možemo, očekujem da pregovori krenu od sutra

Radić: DP neće sa SDSS-om i Možemo, očekujem da pregovori krenu od sutra
Matija Habljak/PIXSELL

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić najavio je za ponedjeljak navečer sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj će definirati ključne točke pregovora oko formiranja većine i nove Vlade, za koje očekuje da krenu već od sutra.

"Pri kraju smo svih naših procesa i postavki za pregovore, danas u 18 sati imamo Predsjedništvo stranke koje će kasno završiti, imamo neformalne konzultacije, a imat ćemo pregovarački tim i od sutra očekujemo da krenemo u pregovore sa svima", poručio je Radić na konferenciji za novinare. 

DP još ne zna tko će s ljevice sjesti preko puta stola; Radić SDP-u: Oformite pregovarački tim

S HDZ-ove strane, dodao je, znaju tko će sjesti preko puta stola s njima, no s lijeve strane ne znaju, stoga ih Radić poziva da oforme pregovarački tim.

Osnovna načela za pregovaranje su, kazao je, sve ono što su govorili i u kampanji, a od toga da ne dolazi u obzir da SDSS bude dio većine - u DP-u ne odustaju. 

"Znate naš stav, odluka Predsjedništva od prije dvije godine je da mi ne možemo biti sa SDSS-om i Možemo, i to moramo poštivati. Ne možemo biti dio vlasti i surađivati s te dvije stranke", naglasio je Radić. 

Demantirao je medijske natpise da je jedan od uvjeta s kojima idu u pregovore za sastavljanje većine i nove vlasti da dobiju četiri ministarstva.

"Ništa od toga nije istina. Ako nismo pokrenuli pregovore, onda ne može biti ni nikakvih poruka što tko traži. Nismo tražili nikakva ministarstva jer nismo imali nikakve pregovore s bilo kim", rekao je dodajući da je bilo neformalnih razgovora i druženja, ali da to nisu pregovori.  

Na pitanje što misli o SDP-ovoj ideji konstituiranja Sabora u kojem bi većinu činili svi oni koji su do sada bili kontra HDZ-a, Radić je poručio kako ne misli ništa. "Imat ćemo pregovore sa svima, svi su ravnopravni, a te nekakve ad hoc većine, ne mislim da su u redu", izjavio je. 

Radić: Ne može se sada izvlačiti tko je kome šta rekao

Na pitanje kako će pregovarati s nekim protiv koga su predali kaznenu prijavu, a kazneno su prijavili Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a i Vlade i to prije samo mjesec dana, te za koga su govorili da je lopov, Stipe Mlinarić Ćipe je kazao kako je, kada je rekao lopov, aludirao da je HDZ ukrao dva referenduma. 

"Ne bježim od bilo koje izjave koju sam dao, to što sam rekao tada prilikom opoziva Plenkovića 24. veljače 2023. stoji i dalje stojim iza te izjave. Aludirao sam da su ukrali referendume, pustite cijelu izjavu, a ne vaditi iz konteksta", rekao je.

Kaznenu prijavu, rekao je Radić, povući ne mogu, a i stava je da se ne može u ovakvoj situaciji izvlačiti tko je što kome rekao. "Ako ćemo postaviti stvari ovako kako ih vi postavljate, gledati što je tko i kome izgovorio, onda nećemo nikada imati vlast. I u ratu se pregovara se isto", poručio je Radić.

Domovinski pokret, najavio je, neće nikoga ucjenjivati niti će dopustiti da itko ucjenjuje njih. Ne traže, tvrde, ni da im se iz HDZ-a u pregovore uključi izravno šef Plenković, niti da umjesto njega na čelu nove Vlade bude Ivan Anušić, a niti da DP ima svog kandidata za premijera. 

"Gledat ćemo da pregovori traju što kraće, mi ćemo imati precizno postavljene stvari, ne želimo praviti trakavicu od ovoga", rekao je Radić.

Na pitanja gdje je predsjednik stranke Ivan Penava i zašto on nije na konferenciji za medije, njegov zamjenik je kazao kako se bavi konzultacijama oko sastavljanja liste za EU izbore, a koju će predati u utorak. 


Reci što misliš!