Događaji

ZAKLJUČAK KONFERENCIJE U BIOGRADU

Pametna sela su budućnost razvoja ruralnog prostora

Pametna sela su budućnost razvoja ruralnog prostora

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s partnerima u petak, 12. travnja 2024. godine u hotelu Ilirija u Biogradu na Moru organizirala je konferenciju Potencijal koncepta Pametna sela za ruralni razvoj Zadarske županije.

Tijekom konferencije prezentiran je koncept Pametna sela te su predstavljeni primjeri dobre prakse s naglaskom na održivu turističku valorizaciju ruralnih područja. Cilj je potaknuti implementaciju koncepta u ruralnim sredinama u Zadarskoj županiji.

Primjena koncepta Pametnih sela realizira se kroz inovativna i pametna rješenja u ruralnim područjima kao što su primjerice on-line platforme za turiste i lokalne stanovnike te interaktivne karte za šetnju prostorom na kojima se mogu slušati informacije i priče iz sela pomoću QR koda.

„Koncept “Pametna sela” usmjeren je ka gospodarskoj i demografskoj revitalizaciji ruralnog područja u kojemu ljudi na lokalnoj razini preuzimaju inicijativu kako bi pronašli praktična rješenja za probleme s kojima se susreću. To onda u konačnici dovodi do razvoja kružnog gospodarstava, smanjenja ovisnosti o neobnovljivim (fosilnim) izvorima energije, postizanja kvalitetne opskrbe hranom, smanjenju odljeva stanovništva te povećanju kvalitete života u ruralnim područjima.

Digitalizacija u tom procesu ima ključnu ulogu. Nekad je bilo dovoljno staviti prst u more i bili bi povezani s cijelim svijetom. Danas je to more – internet, jer bez kvalitetne mreže vi postajete otok bez mosta i brodske veze. Digitalizacija sela je ujedno velik izazov, ali ujedno naša budućnost i prilika.“ – poručila je okupljenima ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković.

Ravnateljica je poručila kako EU kroz fondove i programe omogućuje priliku za korištenje sredstava, posebice kroz Europski poljoprivredni fond.

„Koncept „Pametna sela“ omogućava unaprjeđenje kvalitete života na selu i percepciju koja vlada o načinu života na selu.“ – istaknula je Ivana Stamičar, predsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, koja je pozvala okupljene na udruživanje snaga u ostvarenju punog potencijala sela.

Što pojava Pametna sela znači i koji su primjeri dobre prakse, okupljenima je prezentirala Marija Dušević, voditeljica centra EUROPE DIRECT Zadar – „Inicijativa za koncept „Pametna sela“ razvila se u rujnu 2016. godine kada se 340 predstavnika ruralnog područja okupilo u Corku, u Irskoj i predložilo viziju budućnosti ruralnih područja EU-a.

Donesena je takozvana Deklaracija iz Corka 2.0 pod nazivom „Bolji život u ruralnim područjima”. Iako u zakonodavstvu EU-a ne postoji definicija „pametnog sela“, postoji niz prepoznatljivih obilježja povezanih s konceptom pametnog sela, poput sudjelovanja lokalne zajednice i upotrebe digitalnih alata koji se smatraju ključnim elementima. Koncept podrazumijeva sudjelovanje lokalnog stanovništva u poboljšanju njihovih ekonomskih, socijalnih i okolišnih uvjeta, suradnju s drugim zajednicama, socijalne inovacije i razvoj pametnih seoskih strategija.“

Prilika za financiranje novih projekata koji će doprinijeti ostvarenju koncepta „Pametna sela“ predstavila je mr. sc. Valentina Knežević, voditeljica Odsjeka za pripremu programa i projekata u Agenciji ZADRA NOVA. Primjerice, u nadolazećem razdoblju kroz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske očekuju se natječaji kroz koji će se moći financirati projekti za ostvarenje koncepta, i to Mjera 75.02. Diverzifikacija dohotka poljoprivrednih gospodarstava na nepoljoprivredne aktivnosti  i Mjera 73.14. Razvoj poslovanja u ruralnim područjima.

Uslijedila je potom panel rasprava o mogućnostima implementacije koncepta Pametna sela u ruralnom razvoju Zadarske županije. Panelisti - dr. sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, dr. sc. Radoslav Bobanović, direktor Poljoprivredne zadruge “Maslina i vino” i Danijel Katičin, viši stručni savjetnik za projektne aktivnosti Park prirode Vransko jezero – jednoglasno su zaključili kako Zadarska županija ima brojne prirodne prednosti te da se već započelo s razvojem koncepta Pametna sela.

No osnova razvoja je želja i volja lokalnog stanovništava uz podršku donositelja odluka. Pametno selo je ono selo koje pametno upravlja sa svojim resursima. Digitalizacija, uz prirodne ljepote Zadarske županije, omogućava da se u ruralnim prostorima stvaraju preduvjeti za zadržavanje stanovništva, tj. da imaju priliku za rad i društvene sadržaje.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici LAG-ova s područja Zadarske županije, jer upravo su LAG-ovi prepoznati kao ključni dionici u promociji koncepta „Pametna sela“ u lokalnim sredinama.

Dio programa je bio i obilazak Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd kao primjer projekta koji digitalnim alatima predstavlja turističku ponudi šireg ruralnog područja, tj. primjer je kako koncept „Pametna sela“ izgleda u praksi.

Konferencija je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, iz Mjere 20 „Tehnička pomoć“ – Podmjere 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.


Reci što misliš!