Događaji

analiza

Po trendu povećanja izdvojenih sredstava za kvalitetu života svojih građana prednjače Županja i Zadar

Po trendu povećanja izdvojenih sredstava za kvalitetu života svojih građana prednjače Županja i Zadar
Marija Cvetković

Za kvalitetu života svojih građana najviše je izdvojila Komiža i prema udjelu u proračunu i po izdvajanju per capita, a po trendu povećanja izdvojenih sredstava u odnosu na godinu ranije prednjače Županja i Zadar.

Neki gradovi, baš poput dobrih domaćina, prostor kojim gospodare nastoje učiniti što ugodnijim, ljepšim, korisnijim i, općenito, kvalitetnijim.

Iako mogućnosti nisu uvijek svima jednake i u određenim razdobljima postoje različiti prioriteti, osnovna je zadaća  gradskih uprava efikasno upravljati gradom kako bi se zadovoljile potrebe i interesi njegovih stanovnika. Drugim riječima, smisao bi im trebao biti podizanje kvalitete života, odnosno, rad u najboljem interesu građana.

Kako bi  poboljšale i unaprijedile  uvjete života stanovništva, svake godine gradske uprave iz proračuna izdvajaju sredstva za stavku „Usluge unapređenja stanovanja i zajednice“, a što ugrubo podrazumijeva razvoj stanogradnje i postavljanje stambenih standarda, razvoj zajednice (u što ulaze troškovi planiranja rekonstrukcije i izgradnje stambenih, komunalnih, zdravstvenih, kulturnih, prosvjetnih, odgojnih, rekreacijskih i drugih građevinskih objekata zajednice) opskrbu vodom, javnu rasvjetu i komunalne pogodnosti.

Sve te aktivnosti direktno utječu na kvalitetu života građana zbog čega smo svoju analizu tako i naslovili. Naravno, uz naputak kako pojedini gradovi  proračunska izdvajanja koja bi po prirodi stvari mogla spadati u ovu kategoriju ne uvrštavaju nužnu pod nju već ih upisuju pod druge stavke. Zasad su nam dostupni podaci za 2022. godinu (za prošlu godinu  se  još obrađuju) te su financijski podaci izraženi u kunama, a  analizirali smo, kao i obično, izdvajanja prema udjelu u proračunu, izdvajanja po stanovniku kao i trendove u apsolutnim i postotnim iznosima.

Prema podacima Financijske agencije, hrvatski gradovi za kvalitetu života u analiziranoj godini izdvojili su ukupno 3.976.849.857 kuna, što je manje nego u 2021. kada je u iste svrhe izdvojeno 4.256.041.293 kune. Točno 100 gradova izdvojilo je preko 10 posto proračuna za kvalitetu života dok je deset najbolje rangiranih dalo preko 37,53 posto.

I u 2022. kao i godini ranije, najviše je izdvojila Komiža, mali otočni grad Splitsko-dalmatinske županije, točnije, 66,36 posto gradskog budžeta. Na drugom je mjestu Knin s izdvojenih 60,22 posto, a postom slijede Vodnjan, Benkovac, Kraljevica i Trogir koji su izdvojili između 41,16 i 47,85 posto. Mursko Središće, Korčula, Jastrebarsko i Beli Manastir čine ostatak liste s izdvajanjima u rasponu od 37,53 do 38,70 posto proračuna.

Što se tiče izdvajanja per capita, 81 grad izdvojio je preko tisuću kuna po glavi stanovnika, a 10 najbolje rangiranih između 3.145,04 i 8.860,17 kuna. I u ovom slučaju prednjači Komiža s iznosom od 8,860,17 kuna po stanovniku, drugi je Knin s izdvojenih 6.145,07 kuna, slijedi Benkovac s 5.259,79 i Novigrad s 5.025,30 kuna per capita. Niz još čine Nin, Vodnjan, Pag, Cres, Vis i Beli Manastir čija se izdvajanja kreću od 3.145,04 do 4.705,00 kuna.

Od 128 gradova manji dio je, njih 58, povećalo  izdvajanja u odnosu na 2021. godinu, od toga 21 grad za preko 50 posto. Deset najbolje rangiranih gradova ulaganja je povećalo za više od 92,69 posto. Najviše je iznose za kvalitetu života podebljala Županja koja je izdvajanja povisila za čak 421,05 posto, a slijedi je Otočac s povećanjem od 362,70 posto. Beli Manastir, Oroslavje, Knin, Prelog i Đakovo izdvajanja su povećala u rasponu od 105,76 i 160,36 posto, a među deset najboljih još su i Pag, Glina te Varaždin s povišenjima od 92,69 do 98,90 posto.

Promatramo li trend povećanja u apsolutnim brojkama, prvi je Zadar koji je izdvojio preko 70 milijuna kuna više, Varaždin je drugi s iznosom od 48,7 milijuna, a između 30,3 i 38,5 milijuna kuna više izdvojili su Karlovac, Knin, Rijeka i Osijek. Rang listu deset najboljih čine još Benkovac, Koprivnica, Beli Manastir i Trogir koji su za kvalitetu života u 2022. godini podigli izdvajanja (u odnosu na godinu ranije) u iznosima od  13,9 do 23,7 milijuna kuna.

*Napominjemo kako je u analizi korišten konsolidirani (razina 23) izvještaj o rashodima prema funkcijskoj klasifikaciji (RAS). Te izvještaje ispunjavaju sami JLS-ovi te su oni prema zakonu o pristupu informacijama javno dostupni. Gradonačelnik.hr ne radi nikakve korekcije izvornih podataka navedenih u izvješćima, a  njihova točnost isključiva je odgovornost samih JLS-a. (V.H.)

Grad Cres se, nakon visokog pozicioniranja na temelju izdvajanju za obitelj i djecu, našao i u ovoj analizi među deset najbolje rangiranih gradova po izdvajanju per capita.

U 10 najbolje rangiranih gradova ove analize Jastrebarsko je dospjelo zbog izdvajanja od 38,50 posto budžeta u kvalitetu života svojih građana. Tijekom 2022. godine realizirani su neki od najvećih projekata sufinanciranih europskih novcem kada je riječ o ulaganjima u infrastrukturu i uređenje grada. 

Grad Otočac jedan je od deset gradova koji su u analiziranoj godini najviše povećali izdvajanja za kvalitetu života u odnosu na godinu ranije.

Dobar dio sredstava usmjeren je na poboljšanje cestovne infrastrukture, obnovu zgrada od javnog interesa poput Društvenog doma Učko Lešće, a koja je sufinancirana sredstvima MRRFEU-a  te je izrađena i projektna dokumentacija za njegovo unutarnje uređenje kako bi u potpunosti bio u funkciji i na raspolaganju mještanima.

 


Reci što misliš!