Događaji

trideseta obljetnica

Križni put Hrvatske vojske i policije na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera

Križni put Hrvatske vojske i policije na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera
Marko Ledenko

Na Veliki petak, već tridesetu godinu za redom, održan je Križni put Hrvatske vojske i zadarske policije na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera. Pobožnost Križnog puta započela je u podnožju brda u zaseoku Donji Bakovići.

Uz molitvu kod svake postaje, pobožnost je završila na brdu Kamenjak pored kapelice Svih svetih.

Kolonu Križnog puta predvodio je vojni kapelan kapelanije u Zemuniku don. Ivo Topalović, uz sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske, zadarske policije, mnoštvo vjernika iz Polače, Banjevaca, Radašinovaca i Zadarske županije. Tijekom hodnje od postaje do postaje prema brdu, čitana su korizmena čitanja, pjevao se Gospin plač.

Križni put Križni put Hrvatske vojske i policije na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera

Križni put se održava kao vječni spomen nevinim žrtvama 2. svjetskog rata, koje se nalaze u jami na brdu Kamenjak. Kapela je podignuta nad jamom, čija je dubina 57 metara u kojoj se nalaze ostaci žrtava kostiju koji su tijekom i poslije 2. svjetskog rata na okrutan način pobijeni.

U jami se nalaze kosti 87 Hrvata iz okolnih ravnokotarskih mjesta, najviše iz Polače, Raštevića, Lisičića i Podgrađa. Među njima je 42 ljudi iz Polače, ubijenih na blagdan sv. Ante 13. lipnja 1944.g.

Za trajni spomen u spomen na mučeništvo svojih sumještana ubijenih i stradanja, kapelu su izgradili župa Polača i Općina Polača 1995.g. Osim kapelice postavljen je Križni put s 14 križeva, postaja koji simboliziraju Isusov križni put na Golgoti. Brdo Kamenjak obilazi se na blagdane Svetog Ante i Svih Svetih.


Reci što misliš!