Događaji

#gradzadar

Sanacija odlagališta Diklo još je "na čekanju"

Sanacija odlagališta Diklo još je
Marko Dimić/PIXSELL

Nakon što je otvoren gotovo 90 milijuna eura vrijedan Centar za zbrinjavanje otpada u Biljanima Donjim krenuli su i rokovi za sanaciju aktivnih odlagališta otpada u Zadarskoj županiji. Zadrane naravno najviše zanima zatvaranje odlagališta Diklo.

Odlagalište otpada Diklo u funkciju je stavljeno 1963-će godine i na njemu otpad odlaže čak 70 posto stanovništva Zadarske županije . Svake godine na odlagalištu Diklo završi preko 70 000 tona komunalnog otpada, i još više građevinskog otpada, pa se ono do danas proširilo na 60 hektara,

Budući da bi se odlagalište Diklo trebalo sanirati u roku od godine dana od otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Biljane, već se duže vrijeme rješavaju imovinsko-pravni odnosi, te projektna dokumentacija, koja je sad pak zapela zbog blokade proračuna, upozorava Dujela 

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić poručio je - kada se riješi projektna dokumentacija, do kraja sljedeće godine, odlagalište bi trebalo biti sanirano.

Zbog poskupljenja građevinskih radova, trošak će vjerojatno biti veći.

Stoga će se dio novca pokušati naći u europskim fondovima, posebno iz sredstava nacionalnog plana oporavka i otpornosti u sklopu kojeg su predviđeni projekti isključivo s energetskim iskorištavanjem ili spaljivanjem odlagališnog plina. 

 


Reci što misliš!