Događaji

#zabrinjavajuće

Preko: Na mamografskom pregledu manje žena nego prije dvije godine

Preko: Na mamografskom pregledu manje žena nego prije dvije godine

Unatoč svim apelima, pozivima, porukama i upozorenjima da PREVENTIVNI PREGLEDI SPAŠAVAJU ZDRAVLJE I ŽIVOT, na mamografski pregled u Preku, koji se održao ovaj tjedan, došlo je manje žena nego prije dvije godine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji je organizirao mamografska snimanja na mobilnom mamografu u Preku, pregledu se 12. i 13. ožujka odazvalo 87 žena, a prije dvije godine, 8. i 9. studenoga 2022, – 95.

Mamografska snimanja na mobilnom mamografu organiziraju se u sklopu provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Ministarstva zdravstva. Programom su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina starosti koje se pozivaju na obavljanje mamografije svake dvije godine.

Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Većina slučajeva raka dojke dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope su u skupini žena između 65 i 69 godina, čak više od 80% novooobljelih je starije od 50 godina). Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi.

Prepoznavši veličinu ovog javno zdravstvenog problema, a sukladno preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe te uzimajući u obzir i rezultate provedbe probira pojedinih zemalja Europske unije poput Finske, Švedske ili Nizozemske, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 29. lipnja 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda.

Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%.


Reci što misliš!