Događaji

otvorenje u hotelu kolovare

Noćnjak i ove godine nastavlja popularizaciju maslinova ulja

Noćnjak i ove godine nastavlja popularizaciju maslinova ulja

U Hotelu Kolovare ljubitelji maslinarstva i uljarstva uživat će u vrhunskim stručnim skupovima, okruglim stolovima i predstavljanjima projekata.

Lanjski Noćnjak, održan u Tučepima ostvario je velik uspjeh. A ovogodišnjem, 26. Međunarodnom susretu maslinara i uljara dom će od četvrtka do subote biti Zadar.

Što očekuje sudionike jedne od najvećih manifestacija ljubitelja masline i ulja? 

U Hotelu Kolovare ljubitelji maslinarstva i uljarstva uživat će u vrhunskim stručnim skupovima, okruglim stolovima i predstavljanjima projekata.

A najuspješniji u još jednoj izazovnoj poljoprivrednoj godini dobit će zaslužena priznanja, kaže predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov i dodaje:

- Ono što raduje je sudjelovanje sve više znanstvenika i stručnjaka. Raduje nas i to da ćemo prve večeri imati podjelu osobnih i kolektivnih priznanja. To uvijek bude svečano i emotivno, ističe Ljubenkov.

Osvrće i na ovogodišnju godinu kada je u pitanju maslinovo ulje: 

- Ove godine imamo izvanrednu sortnost i okuse ekstradjevičanskih maslinovih ulja, ali imamo i veće oscilacije u kvaliteti ulja jer su i plodovi oscilirali kvalitetom zbog zahtjevne godine. U prosjeku se bilježi 30 do 40 posto slabijeg uroda količinski, ali pokazujemo znanje. Pogotovo veći proizvođači, koji sudjeluju na Noćnjaku, pokazuju da i u ovakvim uvjetima znaju dobiti vrhunsko ulje.

Tradicionalno, početak i ovog, 26. izdanja Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, Noćnjaka, obilježit će sadnja spomen-masline, a program trodnevni program u Hotelu Kolovare počet će u 16 sati. 

Noćnjak i ove godine nastavlja popularizaciju maslinova ulja, a to je vrlo važno za Hrvatsku jer imamo jednu od najmanjih potrošnja po glavi stanovnika od mediteranskih zemalja.

Naime, godišnja potrošnja maslinova ulja po stanovniku izrazito je mala i iznosi oko dvije litre, dok je u mediteranskim zemljama od osam do deset litara.


Reci što misliš!