Lifestyle

#pravo prijateljstvo

Odlučila je roditi dijete prijateljici koja boluje od raka: 'Bio je to poseban trenutak'

Odlučila je roditi dijete prijateljici koja boluje od raka: 'Bio je to poseban trenutak'
Thinkstock

Hormonske lijekovi drastično su smanjili šanse da Amy ikada zatrudni pa joj je Karla odlučila pomoći

Amy Cronjé (33) iz Ujedinjenog Kraljevstva dobila je šokantnu dijagnozu nedugo nakon što se udala za svog supruga Rochéa (35). Naime, otkriven joj je rak dojke. Unatoč tome što su nalazi bili u redu nakon zračenja i kemoterapije, rutinski pregled godinu dana kasnije otkrio je da se bolest vratila i proširila na kosti. Kao dio liječenja dobila je hormonske lijekove, što je drastično smanjilo njezine šanse da ikada zatrudni, piše Mirror.

"Plakala sam toliko noći. Osjećala sam se kao da su svi naši planovi nestali", rekla je Amy. Amy je jedna od sedam žena u Ujedinjenom Kraljevstvu kojoj se tijekom života dijagnosticira rak dojke što ga čini najčešćim rakom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Između 85 do 90 posto žena s dijagnosticiranim primarnim rakom dojke preživi više od pet godina. Međutim, sekundarni rak dojke ili stadij četiri, koji čini oko 16 posto svih karcinoma dojke u Velikoj Britaniji i SAD-u, daleko je teži.

To znači da se rak koji je započeo u dojci proširio na drugi dio tijela, obično jetru, pluća, mozak ili kosti. Otprilike četvrtina žena sa sekundarnim rakom dojke preživjet će svoj rak pet ili više godina nakon postavljanja dijagnoza, no kemoterapija i hormonska terapija mogu utjecati na plodnost, otežavajući trudnoću.


Reci što misliš!