Događaji

Uredba o koeficijentima

Otvoreno pismo Udruge SIDRO premijeru Plenkoviću

Otvoreno pismo Udruge SIDRO premijeru Plenkoviću
Željko Hladika

-U ime 25.380 radnica i radnika u sustavu Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, pozivamo Vas da hitno revidirate Uredbu o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama (u daljnjem tekstu Uredba), na snazi od 1. ožujka 2024., koju je donijela Vlada Republike Hrvatske, piše Udruga SIDRO premijeru. Pismo prenosimo u cijelosti.

Sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 51., stavak 1., Uredba nedvojbeno uređuje plaće zaposlenih u predškolskim ustanovama:
Na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske, primjenjuju se propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u
osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za radnike.

Međutim, donesena Uredba nije u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, niti s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.

Prilikom njezine izrade, nije se uopće razmišljalo o njezinoj primjeni u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, niti su se uzele u obzir njegove specifičnosti u odnosu na sustav osnovnog školstva.
Vlada RH donijela je akt koji uređuje plaće zaposlenih u dječjim vrtićima, a koji je POTPUNO NEPRIMJENJIV u sustavu na koji se prelijeva te ni na koji način ne može ispuniti svoju svrhu.


Stoga je nužno uskladiti koeficijente s važećim Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, ali i sa specifičnostima sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, kako bi isti bili primjenjivi na plaće zaposlenih u predškolskim ustanovama.

U sustavu Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja zaposlenici (nositelji odgojno obrazovnih procesa, stručni suradnici, ravnatelji, tehničko osoblje,
administrativno osoblje) raspoređeni su u kategorije prema složenosti poslova i razini obrazovanja, no Uredba koju ste donijeli ne razlikuje te kategorije, ne razlikuje stupanj obrazovanja, ne razlikuje složenost poslova u predškolskim ustanovama i prilagođena je isključivo sustavu osnovnog školstva.


Podsjećamo da je prema članku 44. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, Ministarstvo nadležno za obrazovanje odgovorno za nadzor nad provedbom navedenog Zakona, te da je dužnost Ministarstva znanosti i obrazovanja reagirati na problem neusklađenosti akata koje donosi Vlada RH.


Nažalost, zaboravili ste na prvu stepenicu obrazovanja, kojom se toliko hvalite i u koju, kako kažete, toliko ulažete! Sindikati, udruge i mnogi pojedinci iz sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja pokušali su u ovih desetak dana protumačiti i primijeniti odredbe Uredbe, ispraviti pogrešku, no to nije moguće bez Vaše intervencije u ovaj akt.


Stoga, u ime 25.380 osoba zaposlenih u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, zahtijevamo hitno ispravljanje ove pogreške, jasne upute o koeficijentima za obračun plaća u dječjim vrtićima, odnosno revidiranje Uredbe kako bi bila primjenjiva na sve one na koje se odnosi, bilo
neposredno ili posredno, odredbama drugih zakonskih akata.

Također, zahtijevamo hitan sastanak premijera s predstavnicima Inicijative udruga i sindikata. Nadamo se da zahtjev Inicijative strukovnih udruga i sindikata neće ostati bez odgovora. Ovo je prilika da ispravite i ovaj neprimjeren odnos prema ljudima koji nose prvu stepenicu obrazovanja u RepubliciHrvatskoj.

Nadamo se kako ćete nas ovoga puta čuti, te da neće biti potrebno izazvati Vašu pažnju na druge načine. Vjerujte, ljudima u dječjim vrtićima uistinu je dosta ignoriranja, zanemarivanja i nepoštivanja njihovog rada, znanja i stručnosti.

U očekivanju Vašeg poziva, srdačno pozdravljamo, poručila je  Inicijativa udruga i sindikata za bolji Rani i predškolski odgoj i obrazovanje.


Reci što misliš!