Događaji

podići svijest o PCOS

Milanović održao sastanak s izaslanstvom Organizacijskog odbora Simpozija o sindromu policističnih jajnika i endometriozi

Milanović održao sastanak s izaslanstvom Organizacijskog odbora Simpozija o sindromu policističnih jajnika i endometriozi
Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je u utorak sastanak s izaslanstvom Organizacijskog odbora Simpozija o sindromu policističnih jajnika i endometriozi koji je održan 9. i 10 ožujka u Zagrebu.

Riječ je o inicijativi koja okuplja stručnjake iz različitih medicinskih disciplina kako bi se podigla svijest o sindromu policističnih jajnika (PCOS) i endometriozi, kao i o njihovom multidisciplinarnom pristupu dijagnostici i liječenju budući da je ožujak mjesec podizanja svijesti o endometriozi.

Na sastanku su članovi izaslanstva informirali predsjednika Milanovića o tome kako je inicijativa organiziranja Simpozija proizašla iz suradnje studentskih sekcija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a to su Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju, Studentska sekcija za dermatovenerologiju, Studentska sekcija za psihijatriju i Studentska sekcija za promociju pravilne prehrane i zdravlja, što ukazuje na važnost edukacije i angažmana mladih u promicanju javnog zdravlja, naveli su.

Pritom su istaknuli kako je cilj Simpozija osvijestiti širu javnost o važnosti rane dijagnostike i multidisciplinarnog pristupa u liječenju ovih stanja.

Članovi izaslanstva istaknuli su kako je poražavajuća činjenica da oko 70 posto pacijentica ne bude prepoznato na razini primarne zdravstvene zaštite i da postavljanje ispravne dijagnoze traje otprilike dvije godine, a tijekom tog vremena većini pacijentica drastično opada kvaliteta života, zbog čega je nužno rano prepoznati i liječiti sindrom policističnih jajnika.

Uz predstavnike akademske zajednice, simpozij je okupio i udruge koje se bore za prava i podršku ženama oboljelim od endometrioze, kao što je Udruga žena oboljelih od endometrioze “Ja sam 1 od 10”. Njihov rad ima ključnu ulogu u podizanju svijesti i osiguravanju podrške za pacijentice koje se bore s ovom složenom bolešću.

Također, tijekom razgovora naglašena je podrška javnosti, zdravstvenih institucija i akademske zajednice koja je od presudne važnosti u rješavanju problema povezanih s sindromom policističnih jajnika i endometriozom.

Samo zajedničkim naporima možemo osigurati bolju skrb i kvalitetu života za žene koje se suočavaju s ovim izazovima, kazali su.

Sindrom policističnih jajnika i endometrioza predstavljaju značajne izazove u području ženskog reproduktivnog zdravlja.

PCOS, često prepoznat kao vodeći hormonalni i metabolički poremećaj kod žena u reproduktivnoj dobi, zahtijeva pažljivu dijagnostiku i liječenje zbog povezanosti s neplodnošću i drugim zdravstvenim komplikacijama. Endometrioza, s druge strane, karakterizira kronična bol i može značajno utjecati na kvalitetu života žena koje pate od nje.

Na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su s Katedre za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu profesor Hrvoje Vrčić, voditeljica Udruge 1 od 10 Zorica Martić, iz Studentske sekcije za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lara Pavlica, Sara Bedeniković, Aurora Vareško, Marija Doronjga i Krunoslav Budimir, iz Studentske sekcije za psihijatriju Dora Herceg, iz Studentske sekcije za dermatovenerologiju Ana Romac i Laura Rudelj, iz Studentske sekcije za endokrinologiju i dijabetologiju Josipa Vlahović i Ana Pavić, iz sekcije za prehranu i zdravlje Ana Bilić-Pavlinović.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.


Reci što misliš!