Događaji

čisti otok

Od 1. prosinca stanovnici Vira moći će koristiti mobilno reciklažno dvorište na Rosuljama

Od 1. prosinca stanovnici Vira moći će koristiti mobilno reciklažno dvorište na Rosuljama
Kažimir Škrbić

Od 1. prosinca ove godine svi građani otoka Vira koji stalno ili privremenu koriste nekretnine na području virske općine te plaćaju javnu uslugu prikupljanja otpada, moći će koristiti mobilno reciklažno dvorište od ponedjeljka do subote (8 – 12 sati) ispred skladišta Čistog otoka na Putu Rosulja

Ova usluga komunalnog poduzeća Čisti otok namijenjena odvojenom prikupljanju otpada je besplatna, pa direktor Željan Kalac poziva stanovnike otoka da je koriste što je više moguće, piše u Facebook objavi Virski list.


– Osposobili smo mobilno reciklažno dvorište koje zakonski moramo uskladiti s evidencijom odvojenog prikupljanja i privremenog skladištenja manjih količina posebnih vrsta otpada koji se ne smiju odlagati u komunalni otpad – kaže direktor Kalac.

U spremnicima mobilnog reciklažnog dvorišta tako se mogu odvajati papir i karton, ambalaža od papira i kartona, odjeća, tekstil, plastika i ambalaža od plastike, metali i ambalaža od metala, staklena ambalaža i staklo, ambalaža koja sadrži ostatke opasnih tvari ili je njima onečišćena, odbačena električna ili elektronička oprema, boje, lakovi i otapala, baterije i akumulatori te lijekovi.


Naši se korisnici o svemu mogu informirati na našoj službenoj web stranici i društvenim mrežama, a izradili smo i letak s informacijama o korištenju mobilnog reciklažnog dvorišta. Bitno je kazati da je mobilno reciklažno dvorište pokretna jedinica za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristive vrste otpada iz kućanstva – napominje direktor Čistog otoka.

Mobilno reciklažno dvorište mogu koristiti isključivo fizičke osobe, ne i pravne, odnosno građani koji stalno ili privremenu koriste nekretnine na području virske općine te plaćaju javnu uslugu prikupljanja otpada.


Čisti otok uskoro očekuje i velika promjena u odlaganju otpada, jer će do kraja ove ili na samom početku sljedeće godine u testni rad biti pušten Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim.

Iako se otpad s Vira tijekom šestomjesečnog testnog rada Centra u Biljanima neće odvoziti u zadarski regionalni CGO, pripreme za njegovo korištenje u punom su jeku.
– Otpad će s otoka prema CGO-u krenuti najvjerojatnije u ljeto 2024., no dotad se moramo logistički i financijski pripremiti za odvoz u Biljane Donje. Miješani i biootpad više nećemo moći voziti na deponij u Diklo koji će se zatvoriti – kaže direktor Kalac.

Druge vrste otpada koje se sakupljaju kao odvojeni otpad – glomazni, plastika, papir, metal –predavat će se i plaćati sakupljačima ovlaštenima od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako na Viru još uvijek postoji problem oko prikupljanja reciklabilnog otpada, odnosno činjenice da se u spremnicima korisnika za odvojeno prikupljanje otpada, takozvanim žutim i plavim kantama, nalazi više miješanog komunalnog otpada nego plastike i papira, otpad koji prikuplja Čisti otok neprihvatljiv je za deponij i onemogućava vođenje evidencije o odvojenom otpadu.
– Napravit ćemo nekoliko akcija i edukacija kako bismo ukazali na važnost pravilnog odvajanja otpada. Ako se iz miješanog komunalnog otpada odvoji što više korisnih sirovina, odnosno više otpada koji se prikuplja kao odvojeni otpad, imat ćemo manju količinu otpada za odvoz u Biljane, a time će i cijena odvoza biti manja. Drugim riječima, tada će i građani imati manju cijenu – ističe direktor Kalac činjenicu kako će se Čisti otok vrlo brzo morati prilagoditi novom režimu odvoza otpada koji će tražiti nova vozila i dvostruko veću kilometražu za odvoz od dosadašnje (100 kilometara u oba smjera).

Postoji i mogućnost da se jedinice lokalne samouprave iz Nina, Vira, Privlake i Vrsi dogovore oko podizanja jedinstvene pretovarne stanice, što bi Čistom otoku i komunalnim poduzećima za odvoz otpada znatno olakšalo situaciju.
KAKO OSTVARITI PRAVO NA PET POSTO MANJI RAČUN?
Ne samo što je usluga korištenja mobilnog reciklažnog dvorišta besplatna, ističu u Čistom otoku, nego će korisnicima koji ga minimalno jednom budu koristili tijekom obračunskog razdoblja (mjesec dana), donijeti i nešto manji račun.
– Takvi će korisnici na sljedećem računu imati pet posto umanjenu cijenu. Da bi cijela stvar funkcionirala, korisnici će našim djelatnicima prilikom korištenja mobilnog reciklažnog dvorišta morati pokazati osobnu iskaznicu.

Nakon predaje i vaganja otpada, dobit će potvrdu o predanom otpadu – kaže direktor Kalac. Predani otpad iskazat će se korisnicima Čistog otoka i na prvom sljedećem računu kroz jedinice vrste i količine otpada, a da bi se spriječile zloupotrebe pri donošenju takvog otpada, količina je limitirana na 50 kilograma.


Reci što misliš!