Događaji

naši školji

Prvih 250 grobnica na novom groblju u Preku već je prodano

Prvih 250 grobnica na novom groblju u Preku već je prodano
Naši školji

U Preku u predjelu Gaj počela je prva faza gradnje mjesnog novog groblja.

U općini Preko gradnju groblja planiraju već dugo jer je ono staro prekapacitirano i nedostatno, a kako nam je potvrdio načelnik Jure Brižić posljednje tri godine radili su na imovinsko pravim odnosima i nedavno riješili svu dokumentaciju te dobili sve potrebne dozvole:

„Groblje se nalazi na 15 tisuća m2, a na njemu je isplanirano 500 grobnica. Uz to ide i sva ona potrebna infrastruktura. Tu će još biti i 60-ak mjesta za urne, potom kapelica, ispraćajnica,  mrtvačnica, prostorije za grobare, cvjećarnica, sanitarni čvor te središnji križ. Naravno uz to ide i pristupna cesta te oko 60 parkirnih mjesta“, kazao  je Brižić.

Trenutno se gradi prva faza koja će trajati 4 godine, a tu je uključeno čišćenje terena te gradnja 250 grobnica  i sve ostale popratne infrastrukture.

„Mi smo prije godinu i pol dana raspisali javni interes za kupnju grobnica i formirali cijene i ljudi su se pribilježili za gotovo svih 250 grobnica koje će se graditi u prvoj fazi. Ostalo je za prodati još možda desetak grobnica“ napominje načelnik.

No groblje će se širiti tako da će u narednim godinama biti uređeno još 250 grobnih mjesta. „Po potrebi i nakon tih 500 grobnih mjesta, još ćemo širiti groblje“  kaže Brižić koji nam je otkrio i koliko će koštati grobna mjesta:

„Cijene grobnica smo podijelili u tri razreda, onda po „redovima“. Prvi red do kapelice je najskuplji pa onda srednji i onda oni najudaljeniji redovi. U prva dva reda grobnice su po 4 i 6 polica, a raspon cijena je od onih najjeftinijih od 2 700 eura do onih najskupljih od 4 500 eura. I mogu se plaćati u ratama, pa to mjesečno dođe oko 50 eura“ istaknuo je Brižić.

Radove izvodi Kali gradnje d.o.o. iz Kali,  a ukupna cijena cijelog projekta je 3,821.776,01 eura s PDV-om.

 


Reci što misliš!