Događaji

pedijatri

Marko Kolega: Uvode se vikend dežurstva kako bi roditelji s bolesnom djecom manje čekali na pregled

Marko Kolega: Uvode se vikend dežurstva kako bi roditelji s bolesnom djecom manje čekali na pregled
Mladen Malik

Sva djeca će imati pedijatra, a vikend dežurstva se uvode kako bi roditelji s bolesnom djecom manje čekali na pregled, kaže županijski pročelnik za zdravstvo Marko Kolega nakon što se pojavila informacija da je i posljednja pedijatrica, dr. Nevena Švorinić zatražila odlazak iz Doma zdravlja u koncesiju.

“Svi roditelji mogu biti mirni. Neće biti neupisane djece kod pedijatara. Naime, Zakonom je uređeno da svi pedijatri moraju upisati svu novorođenčad bez obzira na broj već upisane djece. Nije istina da svi pedijatri iz primarne zdravstvene zaštite idu u privatnike. Riječ je samo o jednoj liječnici koja se na to odlučila, a svi ostali ostaju raditi kao koncesionari i sklopit će ugovoro s HZZO-om. Dvije liječnice koje su inače bile djelatnice Doma zdravlja odlaze iz Doma zdravlja, ali također ostaju u sustavu i mreži. Skopit će ugovor a HZZO-om i neće naplaćivati preglede. Znači, neće se plaćati usluge pedijatara iz primarne zdravstvene zaštite.”

Pročelnik Kolega se inače našao na udaru dijela nezadovoljnih pedijatara zbog činjenice da bi od rujna trebali raditi vikend dežurstva jednom mjesečno kako bi rasteretili svoje kolege iz Opće bolnice Zadar. Pojašnjava nam kako je cilj tog prijedloga bio da se poveća dostupnost pedijatara, odnosno da bi roditelji kojima se tijekom vikenda razbole djeca brže došli na red nego li je to slučaj sada, kada u zadarskoj bolnici znaju čekati i po nekoliko sati na liječnički pregled.

Što se tiče tih posebnih dežurstava, htjeli smo izići u susret roditeljima. Zašto? Zato što danas nema dežurstava subotom i nedjeljom i roditelji su prinuđeni otići s djecom u bolnicu. Nažalost, u bolnici moraj čekati s bolesnom djecom na Hitnom bolničkom prijemu i više sati zato jer je možda dežurni liječnik ili na porodu ili na odjelu ili negdje drugdje. Uvođenjem ovih posebnih dežurstava pedijatara znatno bi se olakšao i ubrzao pregled. Ta dežurstva pedijatrima iz primarne zdravstvene zaštite bila bi dobro i dodatno plaćena. Riječ je o jednom dežurstvu mjesečno, ili subotom ili nedjeljom.”

Pedijatrijska dežurstva subotom bi bila od 15-20 sati, a nedjeljom i blagdanom od 8-20 sati. Po dežurstvu bi, koliko doznajemo, liječnički tim dobio dodatnih 800-1000 eura.

Kolega ističe da bi u mreži trebalo biti 13 pedijatara, a imamo ih 9. Činjenica jest da cijela Hrvatska ima problem s nedostatkom pedijatara, a i slab je interes za tu specijalizaciju.  

Troje je trenutno na specijalizaciji, dvoje završavaju ove godine, a jedan iduće, što bi trebalo dodatno rasteretiti sustav.

Kolega je najavio i nove mjere koje Zadarska županija priprema za privlačenje već „gotovih“ pedijatara. 

 


Reci što misliš!