Događaji

vikend u znaku morskih delicija

"FrIŽki riblji memento" - gastro manifestacija privukla domaće i turiste!

U predivnom okruženju jadranskog priobalja, otok Iž ugostio je događaj koji je spojio ljubitelje morskih delicija i ribarsko-maritimne baštine - "FrIŽki riblji memento".

Događaj koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Mjeru 2. LAGUR-a ''Plodovi mora'' privukao je posjetitelje samog otoka i iz Zadra, koji su pristizali organiziranim transferom, pružajući im jedinstvenu priliku da uživaju u plodovima mora, autentičnoj atmosferi te da ujedno i nauče nešto o pripremi ribe i tradicionalnim jelima.

Uspješno održan gastronomski događaj "FrIŽki riblji memento" na Velom Ižu Uspješno održan gastronomski događaj "FrIŽki riblji memento" na Velom Ižu

Cilj projekta je bio da se nizom projektnih aktivnosti potakne suradnja ribarskog i sektora akvakulture sa turističkim sektorom te lokalnom zajednicom u svrhu valorizacije i očuvanja tradicije i identiteta ribarskog područja koja će za krajnji cilj imati promociju i popularizaciju pomorske-ribarstvene baštine koja je sastavni dio života lokalnog stanovništva, a koja će se približiti domaćim i stranim gostima. 

Organiziran u suradnji s dobro poznatim kuharom Renatom Kraljevim, "FrIŽki riblji memento" je projekt koji je za cilj imao promociju očuvanja morskog okoliša, bogatstva Jadranskog mora i ribarsko-maritimne baštine otoka Veli Iž. Posjetitelji su imali priliku kušati raznovrsne riblje specijalitete pripremljene na tradicionalne načine kao što je sipa s čičvardom te sudjelovati u edukativnim radionicama o pripremi ribe za odrasle dok je za najmlađe pripremljena radionica za izradu ukrasa od praznih školjaka te kviz o poznavanju vrsta ribe. Tako je Renato Kraljev održao radionicu soljenja srdela za koju su posebno zainteresirani bili posjetitelji iz Mađarske od kojih su neki i profesionalni kuhari te radionicu filetiranja ribe, a poseban interes je iskazan za kušanje juhe pripremljene od kamena s morskog dna, tradicionalno jelo starih ribara. Osim radionice neki sudionici i sami su se okušali u filetiranju ribe kojom prigodom je najbolji natjecatelj dobio i prigodnu nagradu. Posjetiteljima su također bili podijeljeni i anketni listići kojima je organizator prikupio podatke koji za cilj imaju pridonijeti održivosti same manifestacije te utjecati na svijest posjetitelja o važnosti ribe i ribljih proizvoda u ljudskoj prehrani te povećati konzumaciju iste.

"FrIŽki riblji memento" nije samo gastronomski događaj, već i prilika za promicanje održivog turizma. Posjetitelji su imali priliku upoznati lokalne ribare, saznati o njihovim trudovima i izazovima te se educirati o važnosti očuvanja morskog ekosustava za buduće generacije. Također, manifestacija je doprinijela promociji Velog Iža kao destinacije koja nudi ne samo predivne plaže i kristalno čisto more, već i bogatu kulturnu baštinu i gastronomsku ponudu. Čitav događaj popraćen je klapskim pjevanjem uz demonstraciju pletenja vrša, 'ješkanja' parangala i pomorskih uzlja, za koju su poseban interes iskazale žene. Prvu večer upotpunio je i odličan koncert Sexy Motherfuckersa.

Uz veliku potporu lokalne zajednice, "FrIŽki riblji memento" postao je ne samo gastronomski događaj, već i simbol suradnje, očuvanja tradicije te promocije održivog razvoja. Organizatori najavljuju da će ova manifestacija postati tradicionalna, te se već sada veselimo budućim izdanjima koja će sigurno nastaviti osvajati srca ljubitelja mora i finih delicija.

 


Reci što misliš!