Događaji

6. svibnja

U Osijeku proslava krunidbe britanskoga kralja Karla III.

U Osijeku proslava krunidbe britanskoga kralja Karla III.
Vlado Kos/PIXSELL

Grad Osijek u suradnji s Veleposlanstvom Velike Britanije organizirat će 6. svibnja proslavu krunidbe kralja Karla III. u osječkom Arheološkom muzeju, najavili su u petak osječki gradonačelnik Ivan Radić i britanski veleposlanik u Hrvatskoj Simon Thomas.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Radić podsjetio je kako je kralja Karla, dok je još bio princ od Walesa, oduševio Osijek kad ga je posjetio 2016. godine, zbog čega je i odlučeno da se njegova krunidba proslavi u Osijeku.

Kralj Karlo III. tada je bio u Arheološkom muzeju, družio se s građanima i kušao proizvode lokalnih OPG-ova na Trgu Sv. Trojstva, a od Tvrđe do konkatedrale vozio se osječkim tramvajem iz kojeg je imao priliku upoznati grad. U spomen na taj posjet središnja će se svečanost održati upravo u Arheološkom muzeju, istaknuo je Radić.

Izvijestio je kako će na prigodno ukrašenom Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi biti postavljen veliki ekran na kojem će građani gledati izravan prijenos krunidbe, osječka Turistička zajednica pripremit će za građane kekse i čaj, a gradom će voziti i kraljevski tramvaj, onaj kojim su se za posjeta Osijeku 2016. godine vozili i kralj Karlo III. i njegova supruga kraljica Camilla.

U tramvaju će posjetitelji od turističkog vodiča čuti priču o kraljevskoj obitelji i kraljevom šukundjedu Franzu von Tecku, koji je rođen u Osijeku. Moći će vidjeti i fotografije godišnjih karti koje je Gradski prijevoz putnika (GPP) izradio i darovao kralju i kraljici s doživotnim pravom vožnje osječkim tramvajima.

"Nadam se da će ga kralj i kraljica imati priliku iskoristiti jednom kada ponovno dođu u Osijek", rekao je Radić i dodao da će na dan krunidbe osječki pješački most zasvijetliti bojama britanske zastave.

Britanski veleposlanik Simon Thomas rekao je kako će se 6. svibnja uglednici iz svih krajeva svijeta okupiti u Londonu kako bi bili na krunidbi novog kralja, a diljem svijeta tim će se povodom organizirati proslave.

"Kada smo razmišljali o mjestu u kojem bismo u Hrvatskoj proslavili krunidbu, odmah nam je na pamet pala božićna čestitka tada princa od Walesa, sada kralja, s fotografijom Njegovog veličanstva i kraljice Camille iz Osijeka, snimljena za vrijeme njihova posjeta Osijeku 2016. godine. Od svih fotografija te godine iz raznih strana svijeta kralj je odabrao upravu tu fotografiju, što znači da je posjet Osijeku na njega ostavio dubok dojam", istaknuo je Thomas.

Podsjetivši kako se šukundjed kralja Karla III. rodio u Osijeku 1837., veleposlanik Thomas je rekao kako se veseli proslavi krunidbe u tom gradu te je dodao kako se nada da će kralj Karlo III. u budućnosti još jedanput posjetiti Osijek.


Reci što misliš!