Događaji

#aktualno

Brod Kathrin napustio Jadran: Prevozio eksploziv za Izrael?

Brod Kathrin napustio Jadran: Prevozio eksploziv za Izrael?

Brod MV Kathrin koji je, prema tvrdnjama nekih nevladinih udruga i ljevice, prevozio eksploziv za Izrael, a bio je namijenjen za Luku Koper, okrenuo se i napustio Jadransko more.

Sljedećih dana, prema prvotnim planovima, u koparsku luku trebao bi stići brod MV Kathrin koji, prema tvrdnjama nekih nevladinih udruga i stranke Ljevica, na brodu prevozi eksplozivne materijale namijenjene proizvođačima oružja u Izraelu, Poljskoj i Slovačkoj, piše N1.

Prema posljednjim podacima s web stranice VesselFinder na kojoj se mogu uočiti lokacije i rute plovila u moru, MV Kathrin se u posljednjih nekoliko sati okrenuo i napustio Jadransko more. Trenutno plovi morem na jugu Italije. Ne zna se kamo brod sada ide.

Prije dolaska u luku Kopar, brod MV Kathrin prvo je trebao stati u crnogorskoj luci Bar, ali je tamo odbijen uplovljenje. Prema nekim informacijama, brod je zbog toga planirao stati u hrvatskoj luci Ploče, ali ni tamo nije stao. Nakon što je ušla u more kod Dubrovnika, okrenula se i napustila Jadransko more.

Aktivisti Free Palestine. Solidarity from Croatia i Amnesty Internationala proteklih su dana pozvali vlasti da ne dopuste uplovljenje spomenutog broda u ijednu od hrvatskih luka uz hashtag #BlockTheBoat.

Brod, koji je napustio Vijetnam sredinom srpnja, nosi osam kontejnera Hexogen/RDX eksploziva i 60 kontejnera TNT eksploziva, prema portugalskim medijima i međunarodnim aktivističkim skupinama.

Portugalska novinska agencija Lusa prije nekoliko dana je napisala da je brod – jer je to od vlasnika tražila portugalska vlada – zatražio povlačenje portugalske zastave pod kojom je plovio. Dok se ne zamijeni, ne može ući ni u jedan port.


Reci što misliš!