Događaji

neka parkovi zazuje

Ostavite nepokošen dio parka ili vrta, divljim oprašivačima je to važno

Ostavite nepokošen dio parka ili vrta, divljim oprašivačima je to važno
M. Miočić

U Perivoju Vladimira Nazora Natura-Jadera i Nasadi predstavili su zajedničku aktivnost podizanja svijesti o važnosti divljih oprašivača “Neka parkovi zazuje”

” Mi smo naučili kao ljudi da uređujemo prirodu i da nam sve bude lijepo uređeno, a ne mislimo na održavanje bioraznolikosti. Uz pčele koje su medonosne postoje još i divlji oprašivači, divlje pčele koje koriste ovako neuređene površine. U biti tamo di se nalaze biljke, cvjetnice. Zašto je to bitno? Isto je i oprašivačima, kao i nama raznolika prehrana pomaže našem imunitetu i onda štoviše imaju raznolikiju prehranu. Bit će zdravi, održavat će nam ekosustave” kazala je Morana Bačić stručni savjetnik u Natura Jaderi.

Danas je postavljeno i 8 edukativnih ploča s jasnom porukom o važnosti oprašivača. Dodatnih, 8 manjih ploča biti će poklonjeno dječjim vrtićima i osnovnim školama kao poticaj da dio površine svoga vrta u okolišu škole ili vrtića i oni ostave nepokošenim i na taj način oprašivačima zujalicama osiguraju mjesto za gozbu. Na ovaj način dvije će ustanove ujedno obilježiti Dan planeta Zemlje 22. travnja.

Inače, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo je pilot projekt „Cro Buzz Klima“ kroz kojeg je predviđena suradnja s javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima i drugim institucijama, te provođenje aktivnosti edukacije i podizanja svijesti javnosti o važnosti i raznolikosti divljih oprašivača Hrvatske i njihovoj ulozi u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Prvi rezultati projekta već jasno pokazuju kolika je prednost ‘divljih vrtova’ naspram ‘uređenih’ travnjaka.


Reci što misliš!